Societat

DOLORS DOMÈNECH

INFERMERA REFERENT DE MEDICINA PREVENTIVA DEL TRUETA. EXPERTA EN HIGIENE DE MANS

“Tenim més dispensadors de solució alcohòlica que pacients”

Va posar en marxa, el 2010, el grup d’higiene de mans a l’hospital Josep Trueta. I el 2012 es va incorporar al mateix grup del Departament de Salut. Té 54 anys i és filla d’Amer.

Al matí, abans de venir al Trueta a fer-li l’entrevista, m’he dutxat, he esmorzat i després m’he rentat les mans. Pot ser que ja se m’hagin embrutit?
I tant! Des de casa fins a la porta de l’hospital, portava un tipus de flora, i en el moment en què ha entrat a l’hospital pot haver agafat algun tipus de microorganisme específic hospitalari.
Per què es important tenir les mans netes dins d’un centre hospitalari?
Entrar a l’hospital com a usuari és una cosa i com a professional, una altra. La meva feina està sobretot enfocada als professionals. Cal tenir en compte que les mans dels professionals poden ser el vector de transmissió d’infeccions a pacients. Des del punt de vista de la higiene de mans hi ha dos tipus d’infeccions més prevalents: les infeccions comunitàries i les infeccions relacionades amb l’assistència sanitària.
Què són les infeccions relacionades amb l’assistència sanitària?
Són les que s’adquireixen dins dels hospitals. Per posar un exemple, una persona sense cap tipus d’infecció ve a l’hospital a fer-se una cura relacionada amb una pròtesi de genoll. I pot passar que el professional s’hagi contaminat tocant l’instrumental sanitari, alguna superfície o en la cura prèvia d’un altre pacient. I per falta de la higiene de mans, transmeti al pacient el microorganisme. És a dir, que un pacient sense cap infecció se’n pot emportar una de gratis, sense haver-la demanat, en passar per l’hospital. Els microorganismes multiresistents són els que conviuen més en els entorns hospitalaris.
Són habituals, aquest tipus d’infeccions?
Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), les infeccions relacionades amb l’assistència sanitària afecten entre un 5 i un 10% dels pacients hospitalitzats. I aquesta xifra augmenta i arriba a ser d’entre un 15 i un 40% quan són a la unitat de cures intensives (UCI).
Què s’ha de fer per prevenir aquest tipus d’infecció?
La manera més senzilla, eficaç i econòmica és la higiene de mans, però ni en aquest hospital ni en cap no hi ha un compliment del 100%.
A què es refereix quan parla d’higiene de mans?
Bona pregunta! L’OMS va definir cinc moments per a la higiene de mans. El professional sanitari hauria de fer obligatòriament la higiene de les mans en cinc moments, que és el mateix nombre de dits d’una mà. Els cinc moments són: abans del contacte amb el pacient, abans de la realització d’una tècnica asèptica, després del contacte amb el pacient, després del risc d’exposició a líquids biològics i, finalment, després del contacte amb l’entorn del pacient.
I en aquests cinc moments de què parla, quin tipus d’higiene s’ha de fer? Aigua i sabó?
N’hi ha de dos tipus: el rentat de mans amb aigua i sabó convencional i la fricció de mans amb solucions alcohòliques. Aquesta última és més aviat una desinfecció. Jo als professionals els recomano que, a l’inici de la jornada laboral, com que porten espores de fora, es facin un rentat de mans amb aigua i sabó, i la resta del dia usin solucions alcohòliques, perquè són molt més eficaces. I l’únic cas en què l’OMS recomana rentar la mans amb aigua i sabó és quan estan visiblement brutes.
Com es comporta el personal del Trueta amb relació a aquestes recomanacions?
Fa molts anys que es va començar a treballar amb aquest tema. El 2006 ja es van fer les primeres accions de promoció. I ara mateix hi ha més dispensadors de solucions alcohòliques que pacients! L’OMS diu que, en l’àmbit mundial, el compliment dels cinc moments d’higiene de mans és inferior a un 40%. I al Trueta tenim un bon compliment: la mitjana dels darrers anys és d’un 70%. Està molt bé. Però encara no estic satisfeta. Sempre es pot millorar!
I el grau de compliment, és homogeni entre metges i infermeres?
Les infermeres, no sé si perquè és inherent a la professió o per més formació a les facultats, tenim un grau de compliment més alt. Potser també perquè, des del grup de treball, ens hem centrat molt en la sensibilització del personal d’infermeria perquè és el que està més en contacte amb el pacient. Entre els altres col·lectius de professionals, el compliment és força més baix.
Què podria ajudar a millorar els resultats?
Hem dissenyat una aplicació de mòbil per mesurar el compliment de les mesures d’higiene de mans dels professionals sanitaris a través de l’observació. Primer s’aplicarà, com a prova pilot, al Trueta, però la idea és estendre-ho a tots els centres de salut de Catalunya. L’observació directa i sostinguda en el temps de la higiene de mans n’incrementa el compliment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS
estats units

El vaixell que va fer caure el pont té 56 contenidors amb materials perillosos

barcelona