Ciència

Societat

Ciència amb consciència

Un projecte amb participació de la Institució Milà i Fontanals apropa la divulgació científica a col·lectius que en queden habitualment al marge

Neix al Raval barceloní i involucra la tercera edat, immigrants i discapacitats

Moltes campanyes de divulgació científica s’adrecen a estudiants per fomentar vocacions. El programa #BCN-ConCiencia, en canvi, vol fer pujar al carro de la ciència diferents col·lectius que habitualment n’han quedat al marge. Fonamentalment, discapacitats intel·lectuals, immigrants i la tercera edat. “Són col·lectius tradicionalment oblidats per la ciència però que per a nosaltres han estat tota una troballa, perquè tots ells són superagraïts”, explica Juan Gibaja, investigador del Centro Superior de Investigaciones Científicas i director del programa.

De moment, el projecte s’ha centrat a acostar la recerca arqueològica i la prehistòria de forma integradora i inclusiva a diferents col·lectius del Raval, on té la seu la Institució Milà i Fontanals del CSIC i on ha rebut el suport de diferents col·lectius i associacions locals. “La clau de l’èxit radica en la participació activa de la ciutadania i la col·laboració amb diversos actors socials”, indiquen els organitzadors. Gibaja remarca que els participants en aquest programa “de seguida se’l fan seu, encara que sempre hagin cregut que la ciència no fos una cosa que els afectés”.

Un dels projectes que han dut a terme és implicar la tercera edat del barri en l’organització de funcions de titelles per explicar la prehistòria als més petits. Els avis s’han encarregat tant de la confecció dels titelles com de les representacions davant dels infants, i els científics els han assessorat i proporcionat el text de l’obra.

“Qui cregui que la gent gran, pel fet de ser gran, no vol aprendre, està totalment equivocat. Han demostrat un gran interès i són els que tenen més ganes d’aprofundir”, assegura el director del projecte. El cas dels titelles té l’afegit que ha permès explicar la prehistòria tant a la tercera edat com entre els infants que assisteixen a les funcions. Entremig, els adolescents d’un institut del Raval també estan aprenent la prehistòria mitjançant un curs de cuina en què s’analitza què i com menjaven en aquells temps. El projecte acaba amb un menú que menjaran tant a l’institut com al CSIC.

La majoria de les activitats es desenvolupen al Raval per dinamitzar la vida cultural del barri i fomentar una imatge molt diferent a la de la prostitució, drogoaddicció i delinqüència, que és molt més freqüent en els mitjans. A poc a poc, però, #BCN-ConCiencia ha estès el seu radi d’acció a altres barris de la ciutat i poblacions catalanes amb característiques semblants.

Entre les activitats més destacades també hi ha la visita amb nois i noies amb síndrome de Down al jaciment neolític de les Guixeres de Vilobí, gràcies al suport de l’associació Down Catalunya i l’equip d’arqueologia liderat per Xavier Oms de la Universitat de Barcelona. Les famílies dels joves participants destaquen el valor d’aquesta sortida, ja que permet ensenyar de manera tangible i concreta conceptes que fins llavors, en ser més teòrics que comprovables, els costava més d’entendre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós