Societat

parlament

investidura

La coordinadora d’advocats assegura que els polítics exiliats o empresonats sí que poden ser investits pel Parlament

Argumenta que la normativa internacional garanteix el dret a participar en el govern d’un país si si no existeix cap condemna expressa

La Constitució recull el mateix principi, que es troba a la Declaració Universal dels Drets Humans

La Coordinadora d’Advocats Catalans, format per més de 300 advocats i juristes, assegura en un manifest que tots els diputats electes que es troben fora del territori català o en situació de presó preventiva sí que poden exercir el seu dret “a la participació política” en el Parlament.

Els advocats i juristes ho argumenten en quatre punts. En primer lloc recorden que els articles 21 i 15 de la Declaració Universal dels Drets Humans garanteixen que tota persona “té dret a participar en el govern del seu país (...) sense restriccions indegudes a accedir a les funcions públiques amb condicions d’igualtat, essent la voluntat del poble el fonament de l’autoritat de l’Estat”.

La Coordinadora d’Advocats Catalans recorda que aquesta normativa internacional forma part del propi ordenament jurídic de la Constitució (recollit en l’article 96), i que a més l’Estatut deixa clar, en els seus articles 2.4 i 4.3, que els poders de la Generalitat “emanen del poble de Catalunya”.

Finalment, els 300 advocats recorden que el Reglament del Parlament garanteix el dret de participació política, un dret que, al seu torn, està garantit amb els fonaments jurídics anteriors i que es materialitza en el “reconeixement” que el diputat proclamat electe accedeixi al ple exercici de la seva condició de parlamentari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia