Salut

CINTA SARROCA

DELEGADA DEL SINDICAT CATAC A L’HOSPITAL VERGE DE LA CINTA

“El problema de l’accessibilitat no es resol amb un aparcament”

El sindicat Catac lamenta que la construcció d’un aparcament de 400 places al Verge de la Cinta no s’hagi vinculat a la “necessària” ampliació de l’hospital de referència a l’Ebre

Després de molts anys de reivindicació Salut farà un aparcament a l’hospital Verge de la Cinta. Es resoldrà així el dèficit?
Vam recollir més de 6.000 firmes d’usuaris i treballadors que reclamaven una solució a la falta de places d’aparcament a l’hospital. És un projecte necessari, però considero que la construcció de l’aparcament no ens ha de fer renunciar a un hospital nou, perquè és necessari.
Llavors l’aparcament serà una solució provisional?
Tant l’aparcament que s’ha previst com la futura ampliació de l’hospital Verge de la Cinta són solucions provisionals. Nosaltres pensàvem que es faria tant el pàrquing com l’ampliació del centre sanitari en un mateix projecte, però finalment no serà així. El Verge de la Cinta continuarà amb el mateix problema de falta d’espai.
El nou aparcament serà de pagament?
Nosaltres reclamem que sigui gratuït o a un preu assequible tant per als usuaris com per als treballadors, si no és així serà difícil que els usuaris l’utilitzen. També pretenen unir l’hospital amb el centre urbà de Tortosa i que la gent després de visitar-se al metge deixi el cotxe a l’aparcament de l’hospital per anar a comprar per Tortosa. L’aparcament de l’hospital no és un sistema per promoure el comerç local.
Per què penseu que no funciona l’aparcament del Temple, on hi ha una connexió amb bus a l’hospital?
No s’ha fet la publicitat que caldria d’aquest aparcament, ni a l’hospital, ni tampoc a primària. A més, el problema és el preu desorbitat de l’autobús, un euro per viatge. I a això cal afegir-hi que la màquina per validar el tiquet de l’aparcament, i que aquest sigui gratuït, està destorbada sovint. Llavors s’ha de pagar el pàrquing i per recuperar els diners cal anar a l’Ajuntament a fer una reclamació.
Què proposeu perquè s’utilitze realment l’aparcament?
Estem parlant d’un servei públic; per tant, l’autobús hauria de ser gratuït i la màquina de validació del tiquet de l’aparcament que hi ha a l’hospital hauria de funcionar bé. Llavors sí que serviria per evitar el col·lapse de trànsit a l’hospital, però sembla que no van fer amb aquesta finalitat l’aparcament.
L’ampliació de l’hospital, considera que és urgent?
Sí, especialment la de l’àrea d’urgències. Volen que renunciem al nou hospital per una ampliació de les instal·lacions actuals que no sabem quan es farà, de fet crec que no s’arribarà a executar. El problema de l’accessibilitat al Verge de la Cinta no el soluciona la construcció d’un aparcament; per això nosaltres no renunciem a un nou hospital en una altra ubicació, que facilite l’accés a les ambulàncies i la resta de vehicles.
Les instal·lacions actuals han quedat petites?
A més que hi ha una falta d’espai, es tracta d’un hospital molt vell on constantment s’han de fer reparacions. Es fa un pedaç sobre un altre, quan es millora un servei és a costelles d’empetitir-ne un altre.
Ara hi ha plantes tancades a l’hospital?
No hi ha plantes senceres tancades, però sí un nombre de llits bloquejats, que es posen a disposició si hi ha demanda. La realitat és que les altes es donen molt de pressa per tenir llits disponibles i que si un malalt no està molt greu no se l’ingressa.
I pel que fa al personal, la plantilla és adequada?
Els professionals treballen al límit, especialment els d’urgències. Les condicions de treball no són adequades, es fan contractes porqueria i per això molts professionals no volen venir a treballar aquí. Molts han marxat a treballar a la privada perquè els garanteixen una estabilitat. Han de posar incentius de formació i investigació perquè els professionals aposten per treballar al Verge de la Cinta. Tant a l’hospital com a primària els professionals treballen en una situació límit. Els caps de setmana es redueix el personal, tot i que es fa la mateixa tasca. Tampoc es fan guàrdies localitzades d’infermeria com sí que es fan en altres hospitals, i això obliga el personal a treballar en més d’un servei.
Des del sindicat vau impulsar una campanya de recollida de queixes pel deficient servei sanitari. Com va anar?
L’usuari es queixa al qui té al davant, però no en vol deixar constància per escrit. Els oferíem ajuda per formular la queixa, però se’n van fer poques, tot i que molta gent ens explicava els problemes que tenia.
Què en pensa, de la creació de la xarxa Salut Terres de l’Ebre?
Pretenen desmantellar la sanitat pública per donar negoci a la privada, perquè la gestió dels altres hospitals ebrencs no serà directament de l’ICS. No han escarmentat després del que ha passat amb Sagessa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia