Societat

Setge al procés sobiranista

Ribó denuncia que el 155 trepitja els drets socials

El síndic constata que la judicialització de la política i la llei mordassa comporten la regressió de drets civils i polítics

La violència policial de l’1 d’octubre motiva gairebé mig miler de queixes

La judicialització de la política catalana que afecta drets socials dels ciutadans –els recursos de l’Estat al TC contra lleis catalanes–, la intervenció financera del govern rematada amb l’aplicació del 155 i la llei de seguretat ciutadana (llei mordassa) són algunes de les protagonistes del gran gruix de queixes recollides a l’informe del Síndic de Greuges del 2017. Les queixes i consultes que han arribat al defensor de les persones estan esquitxades més que mai per la situació política del país.

En l’informe, que Rafael Ribó va lliurar ahir al president del Parlament, Roger Torrent, s’adverteix de vulneracions del dret d’expressió, de reunió i de manifestació. I, en aquesta línia, el síndic és tan contundent a defensar “la necessitat d’investigar els fets de l’1 d’octubre al Parlament de Catalunya”, com a qualificar de “desproporcionades” les penes de presó dels líders sobiranistes.

En aquest marc polític vinculat a les regressions de drets civils i polítics i als retrocessos en matèria de drets humans, Ribó denuncia “l’ús desproporcionat de la força policial l’1 d’octubre”, a més de l’excés de l’empresonament preventiu dels líders polítics i socials del sobiranisme. “Els cossos i les forces de seguretat havien de ponderar, d’una banda, els drets individuals de llibertat d’expressió, manifestació, reunió... i, de l’altra, l’execució d’un manament judicial per impedir un referèndum suspès pel TC. En aquesta ponderació, haurien de prevaler els drets individuals (sempre que s’exerceixin de manera pacífica)”, subratlla el síndic, que en aquesta línia va reiterar ahir que s’han vulnerat els drets d’expressió i de participació política. Tot plegat, actuacions que, segons el seu criteri, “han arribat a traspassar els límits de la democràcia”.

Seguint amb els fets que van dur a la presó diversos consellers catalans i que encara hi mantenen Oriol Junqueras, Quim Forn, Jordi Sànchez (que precisament va ser adjunt al síndic abans de passar a l’ANC) i Jordi Cuixart, Ribó insisteix a qualificar de “desproporcionada” la qualificació penal de rebel·lió. De fet, ja s’havia pronunciat en aquest sentit i també reitera la necessitat que hi hagi una investigació del govern per aclarir quines van ser les ordres i qui les va donar respecte a les càrregues policials que van provocar centenars de persones ferides en col·legis electorals en el referèndum de l’1 d’octubre. Les queixes pels fets de l’1 d’octubre s’han fet arribar al Defensor del Poble, al ministre de l’Interior i a la Delegació del Govern de l’Estat. I també al comissari europeu dels Drets Humans.

Valorar els desperfectes

Si la policia espanyola i la Guàrdia Civil van acreditar adequadament l’ordre judicial per entrar als locals i fer els escorcolls; valorar si els desperfectes ocasionats als centres educatius van ser els mínims imprescindibles i també el fet que s’enduguessin béns particulars –entre aquests l’ordinador d’una consellera– són qüestions que té Ribó damunt la taula.

El síndic ha rebut 469 queixes i 121 consultes relacionades amb l’1 d’octubre sobretot per la violència de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil. Unes 200 d’aquestes queixes es refereixen al grup d’avis i àvies de Reus, als quals la Junta Electoral va prohibir concentrar-se durant la campanya. També n’hi ha d’algunes persones que no volien que les seves dades estiguessin al cens del referèndum.

LES XIFRES

1
dona
només hi ha a la nova mesa del Parlament. “Suposa una regressió en termes de paritat”, planteja el síndic.
28,2
per cent
de les queixes del 2017 són sobre polítiques socials. El 27,6% fan referència a polítiques territorials.
696
queixes
estan vinculades a temes del sector de la salut; 643, a serveis socials, i 641, a educació i recerca.

Habitatge, salut i infància, grans preocupacions

16.000 queixes

El 2017, el Síndic de Greuges va rebre 10.164 queixes i en va tramitar 16.000. Va obrir 281 actuacions d’ofici. Les persones afectades per aquestes actuacions són més de 60.000. Més del doble que el 2016.

Accés a l’habitatge

El síndic reclama que es revisi l’eficàcia de les meses d’emergències com a mecanisme per solucionar les dificultats d’accés a l’habitatge. Demana solucions més àgils a les administracions.

Urgències hospitals

Les hores d’espera als serveis d’urgències dels hospitals i també haver d’estar-se en lliteres als passadissos han seguit motivant queixes.

MENA

L’estada de menors estrangers no acompanyats (MENA) a la zona de custòdia de la Ciutat de la Justícia és una de les qüestions que ha abordat el síndic. Des del novembre ja no es fan aquesta pràctiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia