Salut

sanitat

brot de gastroenteritis

Identifiquen el focus del brot de gastroenteritis

Salut Pública informa que la infecció va ser per norovirus en un restaurant de l’estació d’esquí de Masella

El nombre d’afectats s’eleva a 346 alumnes i 11 professors de vuit centres educatius del país

El brot de gastroenteritis aguda que es va notificar dimecres de la setmana passada a la Cerdanya va ser per norovirus (genogrup 2) en un restaurant de l’estació d’esquí de Masella. El Departament de Salut va informar ahir que, conjuntament amb l’empresa implicada –que no va concretar–, s’han pres totes les mesures cautelars de prevenció i higiene corresponents, sense donar-ne més detalls.

El nombre d’afectats per aquest brot de gastroenteritis ha anat en augment des del dia que es va declarar i ahir ja havia arribat a les 357 persones, entre alumnes i professors. Tots van estar diversos dies a la Cerdanya la setmana passada fent activitats d’esquí de muntanya en el marc del que es coneix com a “setmana blanca”. L’estació d’esquí de Masella va ser l’únic lloc on van coincidir tots els grups. Es tracta de 346 menors d’entre 8 i 14 anys i onze professors de vuit escoles de Catalunya (un centre educatiu més que divendres passat) i també un grup d’escolars francesos. Els escolars i docents pertanyen a tres centres del Gironès, tres de Barcelona sud i dos del Barcelonès nord. Cap dels afectats ha requerit ingrés hospitalari i la majoria, que van tenir vòmits, nàusees, dolor abdominal i en alguns casos febre i diarrea, van ser atesos en centres d’atenció primària i d’atenció continuada dels llocs on s’allotjaven. Un grup de 60 alumnes de l’institut Narcís Xifra de Girona van avançar la tornada per la situació i van ser atesos dimecres al vespre al CUAP Güell.

Els norovirus són un grup de virus que pertanyen a la família dels calicivirus, molt resistents als desinfectants i a les condicions ambientals. Poden afectar persones de totes les edats i són la principal causa dels brots de gastroenteritis aguda a tot el món. El virus es transmet fàcilment entre les persones per via orofecal, aliments o aigua. El quadre clínic típic comença després d’un període d’incubació d’entre 12 i 48 hores, i es caracteritza per un inici agut, diarrea no sanguinolenta, vòmits, nàusees i dolor abdominal, de vegades acompanyat de febrícula. En general, es cura sense tractament passat un període d’entre un i tres dies.

Els menors i els adults que van emmalaltir a la Cerdanya estaven allotjats en diversos establiments hotelers de la zona (a Puigcerdà, Bellver de Cerdanya, Prats i Sansor i Llívia) i l’únic lloc on van coincidir durant les estades van ser les pistes d’esquí de Masella. L’endemà de la notificació del brot, diversos tècnics de l’Agència de Salut Pública de Catalunya es van desplaçar fins a aquesta estació d’esquí i van recollir mostres de diferents productes del servei de restauració per esbrinar l’origen del brot de gastroenteritis. Una part dels alumnes van dinar dimecres al restaurant del complex.

LES XIFRES

346
afectats
són menors d’entre 8 i 14 anys. Són alumnes de vuit escoles de Catalunya i també n’hi ha de francesos.
11
afectats
són professors que van acompanyar els alumnes en les sortides de l’anomenada “setmana blanca”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia