Ciència

Economia

La pressió fiscal amenaça la recerca punta

L’Agència Tributària reclama el retorn de l’IVA retroactiu a una vintena de centres

Una nova maniobra del govern estatal torna a amenaçar la recerca científica d’excel·lència que es fa a Catalunya. Després que l’aplicació del 155 ha fet sentir els principals centres de recerca “com a susceptibles de no ser prou honestos i caure en actuacions delictives”, segons l’entitat que els engloba, i els ha afegit burocràcia per demostrar que no desvien diners al procés, ara el ministeri d’Hisenda els colla econòmicament. L’Agència Tributària reclama a una vintena d’entitats que retornin l’IVA d’anys anteriors, una demanda milionària que pot comprometre la qualitat de la feina d’institucions de referència mundial com l’ICFO, l’ICN2, el CRG i l’Institut de Recerca del Vall d’Hebron, entre molts d’altres.

El president de l’Associació Catalana d’Entitats de Recerca (Acer), Josep Samitier, es mostra desconcertat pel canvi de parer en la política impositiva, perquè fins fa poc els centres podien demanar el retorn de l’IVA dels béns i serveis que adquirien. Darrerament, però, l’Estat ha modificat les normes del joc i fa revisions als centres i demana que paguin retroactivament aquest IVA d’anys anteriors.

“El canvi de criteri en la interpretació del tractament fiscal de l’IVA deixa molts dels nostres centres en una situació de franca debilitat, quan no afecta directament la seva possible viabilitat. Afeblir la recerca del país és afeblir les capacitats econòmiques i de desenvolupament de totes les generacions futures”, assegura Josep Samitier, que també dirigeix l’IBEC.

La quantitat que reclama Hisenda se situaria al voltant de 25 milions d’euros i la secretària d’Estat de Recerca ha començat a fer gestions per mirar de desencallar la situació, que també afecta una vintena de centres espanyols. Les institucions temen que l’Estat els pugui reclamar també retroactivament el 21% de les subvencions que els ha concedit els darrers anys.

“Tornar 30 anys enrere”

Joan Guinovart, director de l’IRB, va afirmar ahir a TV3 que la ciència, arran d’aquest canvi de parer, està en “un moment molt delicat” i que si les mesures que planifica el govern espanyol es mantenen, “després d’haver arribat a l’excel·lència ara podríem tornar 20 o 30 anys enrere”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona