Societat

Llambordes Stolpersteine per als olotins deportats

ERC, a l’oposició, durà al ple de demà la proposta d’adherir-se a la campanya en memòria dels qui van morir o van estar en camps nazis

Reclamen investigar si n’hi ha més a part dels vuit documentats

ERC d’Olot vol que es recordin permanentment les vuit persones olotines que van estar en camps de concentració i extermini nazis, quatre de les quals van ser víctimes de l’holocaust i les altres van sobreviure. Per això, proposarà en el ple de demà que l’Ajuntament s’adhereixi a la campanya Stolpersteine, que fomenta la col·locació de llambordes amb el nom de les víctimes al davant d’on havien viscut. En aquestes llambordes hi consta el nom de cada persona, la data i el lloc de naixement, la data d’exili, la data de deportació i la del dia i el camp on van ser assassinades. Es tracta d’una campanya d’àmbit europeu sorgida de la iniciativa de l’artista alemany Gunter Demnig l’any 1993 per preservar la memòria i homenatjar els qui van caure assassinats als camps nazis, i com a mitjà de denúncia permanent de l’horror nazi.

El portaveu d’aquest partit, Josep Quintana, ha remarcat que, ara per ara, gràcies a l’estudi Els garrotxins als camps nazis, de Jordi Pujiula, se sap que vuit olotins van ser deportats a camps de concentració i d’extermini nazis. Això no obstant, ha proposat que, si prospera la petició, l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa d’Olot dugui a terme un treball de recerca per determinar si hi va haver més olotins en camps de concentració i extermini nazis.

Els municipis adherits a aquesta campanya duen a terme la col·locació d’aquestes plaques cada 27 de gener, dia en què es recorda les víctimes de l’holocaust. En l’actualitat, ja n’hi ha més de 50.000 repartides per tot Europa. A les comarques gironines, només Girona s’ha adherit a aquesta campanya amb la instal·lació, precisament el mes de gener passat, d’un total de setze plaques Stolpersteine.

ERC d’Olot ja va liderar anys enrere un pla per eliminar els símbols feixistes que hi havia a la ciutat i per contextualitzar els monuments de la Guerra Civil que es mantenen, com el del cementiri municipal.

LA XIFRA

8
olotins
van estar en camps de concentració i extermini nazis, quatre dels quals van sobreviure.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona