Societat

El món econòmic esmena la plana a l’executiu de Colau

Comerciants i restauradors li retreuen que apliqui una política restrictiva per als negocis i que sigui tolerant amb els manters

Les crítiques retronen en una comissió d’estudi de l’estat de Barcelona

Entre els càrrecs electes que poblen l’Ajuntament de Barcelona, Agustí Colom (ICV) és reconegut com un dels regidors del govern d’Ada Colau amb més mà per llimar les asprors i treballar-se acords. Tot això, però, no li va estalviar ahir, com a responsable polític de les àrees de Comerç i Turisme, haver d’aguantar estoicament, i fins i tot amb una elegant esportivitat, una pluja de crítiques a la gestió de l’executiu que representa. Va ser durant la primera sessió de la comissió d’estudi que ha creat el consistori per analitzar l’estat de l’economia de la capital, i per la qual van desfilar fins a tretze representants de sectors com ara la restauració, el comerç i la moda. Cap d’ells –cap– va tenir paraules no ja de complaença, sinó ni tan sols de condescendència amb l’executiu de BComú. Hi ha malestar, sobretot amb mesures com ara el pla especial urbanístic d’allotjaments turístics (Peuat) i el pla d’usos de Ciutat Vella, que es considera que restringeixen en excés l’obertura de negocis del sector serveis. I, és clar, també hi ha retrets generalitzats a una permissivitat, considerada excessiva, amb els manters.

Fermín Villar, president d’Amics de la Rambla, va ser un dels primers a burxar la ferida sobre aquesta última qüestió. “L’estiu del 2015 això es va descontrolar”, va denunciar, i alhora recalcava que la seva denúncia “no és cap a les persones” que venen irregularment, “sinó cap al greuge que provoca l’activitat”. Sobre això, hi va aprofundir Salva Vendrell, de la Fundació Barcelona Comerç, que va recalcar que, mentre hi ha venda il·legal, “la pressió normativa sobre els negocis donats d’alta no para de créixer”.

També hi va haver esmenes de caràcter més genèric al govern, com la del director general del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, a la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, que dijous en un acte públic va criticar els gestors de l’entitat. “Barcelona no es mereix segons quines maneres de governar”, va manifestar. Per la seva banda, Àlex Goñi, de Pimec Comerç, també va retreure a l’executiu de Colau “el qüestionament que fa de la representativitat” que tenen les organitzacions gremials i patronals. Al seu torn, Gabriel Jené, de Barcelona Oberta, va alertar del fet que l’Ajuntament descuidi l’atenció a un centre de la ciutat “cada cop més degradat” i a les polítiques de grans esdeveniments. Així mateix, Miquel Donnay, del Consell de Gremis de Comerç, Turisme i Serveis, va inquirir sobre com “les traves al transport privat” afecten la marxa de determinades activitats econòmiques, i Xavier de Balaguer, expert en moda, va assegurar que les relacions entre el sector i l’Ajuntament “estan trencades” des de l’arribada de Colau a l’alcaldia.

A aquestes i més crítiques, Colom hi va respondre amb xifres. Aquelles que diuen que, tots i els mals auguris, el comerç de Barcelona va guanyar un 2,6% de facturació el 2017 –en total, 35.706 milions– i que la restauració va tancar l’any amb 85.482 ocupats (+1,9%).

LA FRASE

Barcelona ha deixat de funcionar i estan passant coses que ens estan fent sortir de la primera divisió
Gabriel Jené
president de barcelona oberta


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT

Crearan vint places regulades per aparcar autocaravanes pagant 5 euros

TERRASSA
moda

Giambattista Valli il·lumina Barcelona en la Bridal Night

Barcelona
política

Agents de la Guàrdia Urbana irrompen al ple per reclamar millores salarials

TARRAGONA

Destinaran 1,8 milions per reparar “amb urgència” el passeig de Fenals

lloret de mar

Jaume Cruset i Ballart, pregoner de les Festes de Primavera de Girona

GIRONA

Trobada entre el Consell Intercomarcal de la Gent Gran i la Generalitat

GIRONA

Adjudiquen el projecte per construir 66 habitatges de lloguer

lloret de mar