Societat

Estratègia per a la reactivació econòmica i la reindustrialització

La Taula de Reactivació Econòmica i Reindustrialització de l’AMB presenta les seves conclusions i estableix les línies a seguir per impulsar aquest sector a la metròpolis

La Taula de Reactivació Econòmica i Reindustrialització, ha presentat les seves conclusions, i les ha recollit en el document “Estratègia per a la reactivació econòmica i la reindustrialització metropolitana de Barcelona”, que fixa com a estratègies clau millorar els Polígons d’Activitat Econòmic i promoure la innovació, la transferència de tecnologia i el coneixement. També insisteix en enfortir els sectors amb més potencial industrial i valor afegit, així com potenciar el capital humà. A més, recomana disposar d’infraestructures adients i d’una logística avançada, definir nous instruments urbanístics i millorar la sostenibilitat lluitant contra el canvi climàtic . La taula està formada per 400 participants entre els que hi ha càrrecs electes, tècnics, experts i professionals, agents socials i econòmics del territori, representants d’universitats i centres tecnològics i de recerca.

Millora dels Polígons d’activitat econòmica

Des del 2014, l’AMB ha aportat 30 M € en subvencions per promoure la competitivitat i dinamització dels polígons industrials metropolitans que cobreixen fins a un 70% dels projectes atorgats. En acabar l’execució del programa, a finals del 2018, es calcula que en total s’invertiran més de 40 milions d’euros, en un centenar de projectes,. També s’està treballant en la creació d’una web dels polígons per donar servei i a les empreses i emprenedors ja instal·lats o als que voldrien ubicar-s’hi i busquen informació.

Formació Professional: clau per al capital humà

D’altra banda, l’AMB vol treballar per millorar el capital humà, donant suport als equip locals en orientació i inserció, gran repte per la gent més exclosa, i també, i en concertació amb els agents socials i econòmics, donant impuls als temes de certificació professional, clau per l’empresa avui, i al suport a la FP tal com ja s’ha començat a fer. En aquest sentit, es desplegarà una línia de treball activa de cooperació directa amb tots els ajuntaments, Barcelona Activa, el SOC, la Fundació FP Barcelona i la Diputació.

Economia circular i indústria 4.0

L’economia circular aprofita els residus que genera la pròpia activitat industrial i els converteix en recursos que donen valor al propi circuit productiu. La indústria 4.0, permet que e les empreses tinguin unes dinàmiques de producció sostenibles. Per això cal ajudar les empreses a integrar els sistemes informàtics en els seus processos, i formar-ne el personal. Així, totes les activitats es poden beneficiar dels plans de reindustrialització, perquè en aquesta definició inclusiva d’indústria és on es troba.

Xarxa de Centres d’Innovació Metropolitana

Aquesta xarxa pretén crear espais d’innovació o “Fablabs” aprofundint en el suport tecnològic i amb una assessoria tecnològica per ajudar a negociar, planificar i executar la millora de les infraestructures TIC’S. Actualment es dóna suport a projectes d’innovació tecnològica i social com “ESAbic” (projecte Europeu d’aplicació tecnològica espacial), “Citilab” (laboratori col·laboratiu, agents d’innovació i tallers de creativitat) o “l’ Innobaix”, l’agència per la innovació i el coneixement del Baix Llobregat, amb projectes com l’“Innobus” o l’“Innolab”. Les PIME’s es poden beneficiar molt d’aquesta col·laboració, ja que moltes vegades no disposen d’un departament propi d’I+D.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia