Educació

Experiments i divulgació científica al carrer

Més de 900 estudiants i uns 200 professors i divulgadors científics van participar en la cinquena edició de ‘Ciència entre tots’

L’objectiu és mostrar les aplicacions científiques a la ciutadania

Algunes sonores explosions –controlades– van sorprendre ahir el centre de Girona. Eren uns estudiants que experimentaven fabricant hidrogen. Els entesos saben que quan es fa aquest tipus de pràctiques es produeixen explosions, inofensives però sorolloses. Per als que no estaven familiaritzats amb aquests experiments, un cop passat l’efecte de sorpresa la reacció del públic va ser de somriures i curiositat. Era un dels centenars d’experiments que es van fer ahir a la plaça Pompeu Fabra en el marc de la cinquena edició de la jornada Ciència entre tots. Els protagonistes van ser els 917 alumnes –estudiants des de primer d’ESO fins a segon de batxillerat– de diferents centres de les comarques gironines, dirigits per 231 professors i divulgadors científics. L’objectiu d’aquesta mobilització anual és portar la ciència al carrer, fugir de la idea que la ciència és una cosa molt llunyana, reservada a uns pocs experts i demostrar que en el nostre dia a dia vivim envoltats d’aplicacions concretes de la ciència.

Setanta parades

D’un estand a l’altre es podia aprendre –entre moltes més coses–, què és un catalitzador i per a què serveix, com fer una bateria natural amb llimones, descobrir la ciència atmosfèrica, què és la fibra òptica, què són els bacteris patògens, o veure les interioritats del cos humà amb un muntatge de tubs i estris casolans.

Totes les disciplines

Totes les temàtiques hi eren representades, des de les matemàtiques, física, química, tecnologia o biologia, i amb una interactivitat constant: els alumnes explicaven els seus experiments a altres estudiants però també recorrien la resta de parades fent preguntes i informant-se. El fil conductor era el Joc de l’ADN, un qüestionari que calia omplir buscant respostes entre tots els estands. La iniciativa Ciència per a tots va néixer del seminari Física en Context i del Centre de Recursos Pedagògics del Gironès. Entre les 70 parades que ocupaven la plaça Pompeu Fabra hi havia representats bona part dels instituts de la demarcació, la UdG, també empreses patrocinadores i divulgadors científics d’arreu de Catalunya i fins tot vinguts des de Sant Sebastià o Pamplona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia