Societat

JOANA FRIGOLÉ

COACH. IMPULSORA I FACILITADORA DE LA TRANSFORMACIÓ DE LES RELACIONS I LES PERSONES

“No sabem relacionar-nos amb nosaltres ni amb els altres”

Basat en la seva experiència, el llibre ‘Posa llum a la teva vida’ és una orientació sobre com fer-se la vida més fluïda, essent conscient de les emocions, i ho fa amb exemples i base científica

Inquieta i gran lectora, Joana Frigolé va voler recollir tot l’aprenentatge d’anys de formació i experiència en un llibre. Posa llum a la teva vida ( Editorial Amat ) recull tot el que implica un procés de coaching.

Quina diferència hi ha entre el seu llibre amb la resta de títols, moltíssims sobre el benestar emocional, que hi ha al mercat?
El llibre pretén donar una visió global, integral, tot el procés de coaching i aprofundir. Sobretot que el lector vegi que hi ha una base científica. Però també que és quelcom real, palpable, i té a veure amb la vida quotidiana; per això hi ha tants de casos. D’aquesta manera el lector pot sentir-se identificat amb els exemples, que són persones que han passat pel coaching, que dona respostes a qualsevol dificultat que puguis tenir.
Es defineix com a impulsora i facilitadora de la transformació de les emocions i de les relacions de les persones. No sabem relacionar-nos?
No sabem relacionar-nos amb nosaltres mateixos i no sabem relacionar-nos amb els altres. A nosaltres mateixos ens exigim molt, ens renyem, ens enfadem, ens flagel·lem, ens queixem i per tant la manera amb què ens parlem, molts cops, és excessivament negativa. Pel que fa a la relació amb els altres, no els podem donar una cosa que no ens donem a nosaltres. La majoria de dificultats de relacions amb els altres tenen a veure amb la manera com demanem les coses i la manera com ens oferim i donem.
El treball per relacionar-se amb els altres comença per relacionar-se amb un mateix.
Si a tu mateix et maltractes i et queixes molt i no tens un estat d’ànim positiu o no ets constructiu, no pots donar tot això que no et dones a tu mateix.
És una manera de racionalitzar les emocions?
Racionalitzar no seria la paraula. És fer-les perceptibles, veure-les, que estan presents en el teu cos; per exemple, quan t’enfades et passen coses a la panxa, l’esquena et queda rígida...
Quan és aconsellable fer coaching?
Quan hi ha sofriment. Ja sigui per prendre una decisió, per algun fet que et va passar i no ho acabes de digerir, quan estàs mirant el futur i tens por de decidir o ets incapaç de viure el dia a dia amb un mínim d’alegria. El coaching et desencalla i t’obre una altra mirada i a altres possibilitats.
És fer balanç d’un mateix?
Un balanç en positiu. És un procés de reconeixement de tu mateix des d’una mirada més positiva. T’estimes més quan acabes.
Amb la mirada, pot percebre que cal fer coaching ?
Les emocions estan al cos. La mirada és un dels llocs on podem detectar-les. Quan una persona mira molt cap amunt està clar que no està connectada amb el seu cos, sinó amb el seu pensament. No és només des de la mirada, perquè quan un està trist o alegre, d’alguna manera ho transmet i nosaltres ho captem de forma conscient o inconscient. En les sessions, capto les emocions de l’altre i les sento, i hem d’aprendre a gestionar-les i no quedar enganxats a aquesta emoció.
Diu al llibre que quan hi ha molt de desconeixement emocional l’alegria se sol associar amb la felicitat.
L’alegria és una emoció molt visible. L’alegria és una de les cinc emocions –tristesa, ràbia, por, alegria i amor– que s’identifica amb el benestar. Però també hi ha l’amor; se sol identificar amb una emoció molt cursi, però en passat és la gratitud i en present és la tendresa, la calma, la serenitat, el plaer, l’optimisme, la il·lusió, la confiança.... totes estan emparentades. La felicitat, per a mi, és tot això. Però també és saber utilitzar la tristesa quan toca, la ràbia i la por quan toca. Cada emoció té una funció. Hi ha gent que no es dona permís per estar trist ni per estar de mal humor.
Tenim necessitat de buscar respostes a moltes coses que ens passen i hi ha molta oferta en aquest sentit de professionals, però també de xarlatans?
Si vas a solucions ràpides i momentànies hi ha molta gent que et donarà varetes màgiques. Darrere l’etiqueta de coach hi ha moltes coses. Un ha d’aprendre què em serveix i què no em serveix; el client detecta si li està servint. També hi ha moltes maneres d’arribar allà mateix. Un farà el canvi de xip amb una crisi, un coaching o anant a córrer. Cadascú té el seu procés.
S’aprèn a ser positiu?
Sabem que hem de tenir una actitud positiva però no sabem ben bé què vol dir. Asserena’t, riure, gaudir del que estic fent.
Claus per generar emocions i converses constructives.
Reviu el passat amb gratitud; viu el present amb intensitat i de futur, somia, visiona la il·lusió amb confiança. El que facis en el present determina el futur. Riu i envolta’t de gent que et faci riure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia