Societat

Societat

‘Recordant Celrà’

El cineasta Quim Paredes grava un documental en què diversos veïns relaten com era la forma de vida al poble durant el segle XX

El projecte, impulsat per l’Ajuntament, pretén recuperar la memòria popular

Incomptables records que evidencien el pas del temps i els vertiginosos canvis que hi ha hagut en molts àmbits de la vida respecte al segle passat, un grapat d’anècdotes divertides i explicades amb gran espontaneïtat, altres episodis plens de duresa, com ara els vinculats amb la Guerra Civil espanyola, i una llarga llista de vivències que emocionen i fan reflexionar, totes relatades en primera persona. És l’interessant contingut del documental Recordant Celrà, del cineasta i realitzador de vídeo Quim Paredes. La pel·lícula, d’una hora i mitja de durada, es va projectar divendres a la tarda a l’Ateneu, que es va omplir de gom a gom d’espectadors amb moltes ganes d’escoltar les experiències personals narrades pels conciutadans del poble de més edat. L’alcalde de Celrà, Dani Cornellà, va detallar que és un projecte impulsat des de l’àrea de Gent Gran de l’Ajuntament. Té com a finalitat recuperar la memòria popular i rememorar la forma de vida que tenia lloc al municipi durant el segle XX. “És important preservar la història d’aquella generació. La dels nostres pares, avis i besavis. Recordar d’on venim, els nostres orígens. Que la seva experiència del Celrà que estimen i on van créixer perduri”, va manifestar Cornellà, que va lloar “l’excel·lent treball” dut a terme per Quim Paredes.

L’autor del documental va destacar que el film recull els valors de la gent gran i permet gaudir de les seves històries vitals mitjançant les entrevistes gravades amb la càmera que se’ls van fer. Els seus testimonis es van alternant al llarg de l’enregistrament, en què parlen de la seva infantesa i joventut, de la guerra, dels establiments que hi havia antigament, de moments nostàlgics, dels esports que havien practicat, com ara el saco, del festeig, “sota l’atenta mirada dels pares i dels sogres”, d’una carretera on els nens jugaven i hi havia molta vida, del tren petit, de l’escola i la disciplina, dels oficis abans de la irrupció de la maquinària, d’una vida laboral iniciada de ben jovenets, de remeis per guarir, del treball al camp i amb el bestiar, del ball i la missa, de com eren certs carrers, de la multitud de gent de pobles veïns que anaven amb carros i tartanes a la festa major, etc. Paredes, de fet, va assenyalar que el documental és una pinzellada de les entrevistes, ja que hi ha unes 15 hores de material que es pot consultar al web de l’Ajuntament. I, com a primordial, va ressaltar que els autèntics protagonistes són els entrevistats: Concepció Sagué, Quimeta Ginesta, Teresa Geladó, Joan Quintana, Pilar Martí, Pilar Calvell, Maria Teresa Bosch, Pere Mercader, Lluís Bisbe, Miquel Gamundi, Maria Brunsoms, Pepita Rossell, Lluís Ramírez de Cartagena, Dolors Fortià, Carme Martí, Maria Teresa Vilar, Glòria Coll, Maria Camps, Robert Vilar, Josep Palomeras, Dimas Cervià, Joan Català, Dolors Martí, Carme Bosch, Teresa Comalada, Cassilda Rossell, Leandre Vilà, Francisco Corney, Rosa Torrent i Santiago Thomàs. Els assistents a l’acte els van anar a felicitar, els van transmetre que els havia encantat el documental, que era un record molt bonic i que, realment, “en tenen de bones per explicar”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA