Societat

Consum

L’ecologisme, una filosofia

El Palau Sant Jordi ha quedat petit per albergar els milers de visitants i els expositors de la 25a edició de Biocultura

Una empresa catalana crea una màquina d’envasar càpsules de cafè reciclables compatibles amb màquines Nespresso

La vint-i-cinquena edició de Biocultura, la fira ecològica i del consum responsable i sostenible, va obrir ahir les seves portes al Palau Sant Jordi de Barcelona amb la sensació que l’espai ha quedat petit. A primera hora ja hi havia cua de gent per poder entrar al recinte, i això que ahir era dijous, cosa que augura un cap de setmana amb milers i milers de visitants (entre els quals molts infants, als qui el saló ha preparat un munt d’activitats específiques en el marc de la fira Mama Terra).

Biocultura, que va començar fa 25 anys instal·lant-se a les Drassanes i es va traslladar al Sant Jordi a mesura que l’interès pels productes ecològics anaven tenint acceptació en la societat i creixia no només el públic sinó també les empreses que produeixen productes i els sectors –es va començar amb, sobretot, productes alimentaris i avui ja hi ha de tot– ja està al màxim de la seva capacitat, cosa que no ha parat de denunciar en els últims anys la seva responsable, Ángeles Parra. La pista central i els passadissos estan ocupats per parades de tot tipus, des de menjar fins a roba passant per cosmètics i mobles, fins i tot de luxe (això sí, fets amb palets). Però és que a més a més al voltant de les paradetes i a les sales interiors hi ha els espais habilitats per a les mostres de cuina (els showcookings) i les xerrades, que atrauen molt públic. Ahir, per exemple, hi havia molta expectació per la conferència del doctor Pedro Ródenas sobre “les bases de la medicina integral”, un metge que, precisament divendres passat al vespre i en el decurs de la gala especial que es va fer amb motiu del quart de segle de celebració del saló a Barcelona, va ser guardonat.

També gran expectació per la demostració de la cuinera Mireia Anglada, que va ensenyar tots els trucs per cuinar amb llavors i espècies, o per fer el taller d’elaboració de cosmètics naturals. La indústria del cosmètic és, precisament, una de les que més han crescut en els últims anys.

A la fira cada any s’hi presenten novetats, i aquest cop no ha estat diferent. Entre les més destacades hi ha una màquina que envasa càpsules de cafè i infusions reciclables compatibles amb les màquines Nespresso. Klapcap, es diu, i l’ha inventat una empresa de Barcelona. Cada càpsula, que es pot fer servir fins a vint vegades, està feta de plàstic biodegradable i es prepara en 15 segons. Aquest invent es pot dir que començava a ser necessitat, atès que les càpsules tradicionals comencen a ser un problema ecològic d’importància. I més invents: un gelat de quinoa, sucs d’àloe vera, raspalls de dents biodegradables o una caixa anomenada Bio Party Box, amb tots els estris necessaris per muntar una festa per a deu persones sostenible i biodegradable: plats, gots, coberts, tovalles, etc.

Més enllà de novetats, la directora de Biocultura deixa clar que el saló no és només un moda sinó que, al contrari, al darrere hi ha una filosofia que, diu, “convé que mantingui la seva essència, que va més enllà de menjar saludable”. “És ser considerat amb el planeta, intentar consumir de manera responsable. Ens agradaria que aquest món no perdés la seva raó de ser: una llavor de canvi que va més enllà de l’alimentació i la salut”, diu Ángeles Parra, posant els peus a terra perquè creixi el consum de menjar ecològic està molt lluny dels objectius reals, que és ser respectuós amb un planeta sobreexplotat i intentar ser conseqüent amb totes les formes de consum.

Cap al migdia d’ahir la gent dinava, i molts ho van poder fer a l’entrada, una zona de full track amb taules i música per menjar de tot. Això sí, ecològic i, en molts casos, cent per cent vegà.

700
empreses
d’aliments ecològics –un 10%, catalanes– participaran en la fira Biocultura. Segons el Consell Català de Producció Agrària Ecològica, a Catalunya ja hi ha més de 3.500 operadors ecològics, un 9,4% més que un any abans. El 2017 la superfície de producció ecològica va créixer un 16,8%, superant per primera vegada la barrera de les 200.000 hectàrees. També hi ha 913 explotacions ramaderes. En aquesta 25a edició de la fira Biocultura, s’hi faran, fins diumenge, més de 400 activitats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia