Societat

La gastronomia de la carn de poltre ripollès

Dinou restaurants de la comarca el prioritzen en les seves cartes aquest mes

Dinou restaurants dels grups Cuines de la Vall de Camprodon, Fogons de la Vall de Ribes i l’Aula d’Hostaleria del Ripollès duen a terme la campanya gastronòmica dedicada a la carn de poltre. Més enllà dels plats elaborats amb aquesta carn, els restauradors volen donar suport als ramaders. Cal tenir en compte que els ramaders ripollesos són dels més actius de fa anys a l’hora de promoure el consum d’aquest tipus de carn i evitar també la desaparició d’una raça equina pròpia del Pirineu.

Els restauradors participants a La Temporada Gastronòmica del Poltre, que s’allargarà fins al dia 27 d’aquest mes de maig, inclouen a les seves cartes plats elaborats amb carn de poltre. Així, s’hi pot trobar, per posar només alguns exemples, estofat de poltre amb bolets, canelons de poltre amb salsa de ceps, costella de poltre al forn, falda de poltre cuina a foc lent i, entre d’altres propostes, filet de poltre.

La cria d’eugues és una de les tradicions més arrelades a la vall de Camprodon i la Tria de Mulats d’Espinavell (Molló) és la principal carta de presentació d’aquesta activitat, l’exponent més conegut. Això no obstant, la carn de poltre mai no havia estat objecte d’un consum especial al territori i la major part d’animals es destinaven a l’exportació. Els nutricionistes remarquen que es tracta d’una carn amb unes característiques nutritives molt rellevants i que té un sabor que la converteix en un producte de primera qualitat. Es tracta de poltres alletats per la mare i criats a les pastures.

Per tot això, els restaurants dels tres grups gastronòmics del Ripollès han anat apostant per la carn de poltre i han anat desplegant un receptari que recull plats tradicionals i innovadors i que dona protagonisme a totes les peces de l’animal.

Gràcies a la Temporada Gastronòmica –l’actual és la dotzena edició–, els plats d’aquest tipus de carn de muntanya són presents a les cartes dels restaurants ripollesos al llarg de tot l’any i ja s’han convertit en un dels productes diferenciats que els dona nom a tot Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Totes les cries del musclo del Delta acabaran venint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona
GIRONA

Càritas troba feina a un 20% dels atesos en el seu programa d’inserció laboral

GIRONA
societat

Menys supermercats i més usos culturals al nou Pla de Ciutat Vella

barcelona
Societat

Els pisos de l’illa del carrer Canigó s’hauran de reforçar

Badalona
religió

Montserrat vol que el seu ‘Mil·lenari’ sigui obert a tota la societat

Montserrat
societat

Nou projecte d'habitatge amb serveis per gent gran i accés per als joves

Manresa