Societat

Joan Roura

Director del Premi de Teatre BBVA

“El teatre professional sobretot vol treballar”

Sis companyies aspiren demà al Premi de Teatre BBVA, que té com a guardó una gira per Catalunya en diferents teatres, valorada en 20.000 euros. El premi està convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes

El premi existeix des del 2001, però ha canviat molt en aquests anys?
Sí, el va crear la Caixa de Manlleu el 2001. Coincidint amb la reestructuració del sistema bancari català, la Fundació Antigues Caixes Catalanes va agafar diferents certàmens culturals importants de cada fundació, i el premi de teatre n’era un. En aquell moment es va decidir dirigir-lo al teatre professional.
Per què aquest canvi?
Perquè, en definitiva, el que vol el premi és donar suport als professionals del país, a les companyies i als espectacles, que moltes vegades són de gran qualitat però s’acaben morint per falta de recursos i per falta de possibilitats de gira. Calia potenciar aquesta part.
És un tipus de guardó que premia l’espectacle finalitzat?
Sí, en aquest sentit és inèdit. Hi ha altres premis, com el Masó de Girona, en què es premia el projecte o en altres el text. En el nostre cas es premia l’espectacle fet i acabat i que s’ha de presentar completat.
‘Barbes de balena’, d’Els Pirates Teatre; ‘Wohnwagen’, del Col·lectiu VVAA; ‘Not a moment too soon’, de Thorus Arts; ‘Alpenstock’, de la companyia Obskené; ‘Amanda T’, de la companyia Àlex Mañas i En Cursiva, i ‘#Lifespoiler’, de Flyhard Produccions, són les finalistes d’un total de 81 propostes presentades?
Sí, la quantitat d’obres presentades oscil·la molt d’un any a l’altre. I pot passar de 80 en una edició a 120 en una altra. Crec que això pot tenir a veure amb el fet que els muntatges tenen vida per a un parell d’anys i, una vegada presentats, les companyies triguen a poder presentar-ne un altre.
El premi, de 20.000 euros, no és en metàl·lic?
Aquest és un canvi que també es va fer ara fa uns anys. El guardó és una gira valorada en 20.000 euros i el que els paguem és el catxet, amb sis representacions, entre les quals s’inclou Temporada Alta. Amb això busquem dotar de prestigi l’espectacle i donar-li més visibilitat. Al cap i a la fi, el que vol el professional del teatre és poder treballar
Com valora les iniciatives com la de BBVA de participar en aquests premis?
Aquestes iniciatives són incentius molt necessaris. Tota ajuda i tot suport que vingui de fora és important. Ens hem de començar a treure una mica els complexos com a artistes i entendre que a altres països ja fa molts anys que es funciona així, amb mecenes o espònsors provinents de l’empresa privada. En altres sectors com en el dels esports, no en tenen tants, de complexos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia