Societat

la crònica

Rostres molt presents

Girona va ser fidel ahir, com cada dia 16, a la convocatòria ciutadana a la plaça del Vi: una concentració que es fa coincidint amb la data en què van ser injustament empresonats Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Des d’aquell 16 d’octubre del 2017 ja han passat, lamentablement, set mesos. En aquest nou acte de dignitat i solidaritat en homenatge seu es va incorporar una iniciativa especial i plena de simbolisme. A diferència d’altres ocasions, no es va tractar d’una protesta estàtica, sinó que es va emprendre un recorregut a peu. El que sí es va mantenir va ser el punt de trobada, que va ser novament la plaça de l’Ajuntament. Des d’allí, unes 400 persones es van dirigir caminant i manifestant-se fins a la plaça dels Manaies, on es van restituir les lones dels “tòtems de la dignitat”, instal·lats per l’ANC amb el permís de l’Ajuntament. Són nou estructures de fusta, on es van tornar a col·locar les teles amb els rostres dels Jordis i, al matí, es van recobrir la resta de tòtems amb la imatge sobreimpresa de tots els polítics catalans empresonats i els que han hagut de marxar a l’exili.

El coordinador de l’ANC Girona, Àdam Bertran, va recordar que ja és la tercera vegada que els destrossen els tòtems. L’entitat ha presentat una denúncia i una reclamació per danys i perjudicis, tant per la dedicació d’elaborar i instal·lar les lones com pel seu cost. En el darrer episodi, la Policia Municipal va aconseguir identificar cinc dels presumptes autors dels desperfectes. Els fets es remunten a l’abril, quan un grup d’encaputxats –format per unes vuit persones– es van dedicar a malmetre’ls de matinada. Portaven passamuntanyes i motxilles, i van tallar amb cúters les lones amb els 16 retrats dels líders independentistes. Els agents van identificar 4 dones i un home, d’entre 32 i 59 anys, a qui s’atribueix un delicte de danys.

Paral·lelament, a la plaça dels Manaies hi va haver ahir actuacions en directe. Un duet va interpretar les cançons No volem més cops, És la nostra història i L’estaca, i es va llegir un manifest. També es van enganxar uns retoladors als tòtems per tal que la gent hi escrigués missatges. En alguns s’hi llegia “Ho aconseguirem!”, “Endavant!”, “Som i serem” o “Mai ens rendirem”. Tant els organitzadors de les manifestacions com els assistents ja han avançat que no es deixaran de concentrar fins que es faci efectiva la posada en llibertat dels Jordis i dels membres del govern català empresonats, així com el retorn dels polítics a l’exili. Ahir, la primera part de la convocatòria a la plaça del Vi va arrencar amb una lectura de poemes i es va explicar la simbologia d’El bosc de la llibertat. És un muntatge impulsat per Òmnium Gironès, l’ANC i l’Ateneu d’Acció Cultural per Temps de Flors. La composició consta de 450 arbres grocs i més de 6.000 reproduccions de coloms, repartits per balcons i establiments de la plaça del Vi, la de l’Oli, el carrer Ciutadans i part del carrer Cort Reial. La pau està representada per coloms de l’artista Pablo Picasso i la llibertat, a través del color groc. Precisament, es van donar cartells grocs amb el dibuix del colom a tots els assistents, que després van fer la marxa a peu amb les mans enlaire mostrant aquest emblema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia