Societat

Mas-Colell, un dels guardonats en els premis Manel Xifra

En la 13a edició, també es premiarà el pèrit industrial Josep Oller, un dels centres de la UPC i tres joves enginyers

Ho organitzen el Col·legi d’Enginyers de Girona i Comexi

Projectar el valor i la rellevància que té la transmissió del coneixement i divulgar la tasca de l’enginyeria. Són algunes de les motivacions que van propiciar l’origen dels premis Manel Xifra i Boada, que enguany arriben a la tretzena edició. Són organitzats de manera anual pel Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Girona (Cetig) i l’empresa Comexi. Els premis tenen el suport de la UdG i el patrocini del Banc Sabadell i la Caixa d’Enginyers. A la seu del Col·legi, situat al carrer Barcelona, es van donar a conèixer ahir els guanyadors d’aquest any. L’acte va ser presidit pel degà del Cetig, Jordi Fabrellas; la vicerectora de Territori i Compromís Social de la UdG, Sílvia Llach, i el president de Comexi Group, Manel Xifra Pagès.

Van detallar que, en la categoria de transmissió del coneixement tècnic i tecnològic, el premi Narcís Xifra i Boada s’atorgarà a Andreu Mas-Colell. Professor d’economia, catedràtic emèrit de la Pompeu Fabra i fundador de la Barcelona Graduate School of Economics, Mas-Colell va ser conseller d’Universitats de la Generalitat i, amb posterioritat, conseller d’Economia i Coneixement. Ahir es va subratllar la seva vessant com a expert en microeconomia i el fet de ser una de les alma mater del sistema de recerca català.

Compromís i talent

Josep Oller Mató, de 97 anys, rebrà el premi a la millor trajectòria professional. És pèrit industrial en l’especialitat de química i és el col·legiat del Cetig de més antiguitat, ja que en forma part des del 1944. A banda, el guardó de la modalitat de grup de recerca aplicada o centre tecnològic es concedirà al Centre d’Innovació i Tecnologia de la UPC, que agrupa més de 20 laboratoris especialitzats en R+D+I. I, alhora, tres joves enginyers –Albert Arévalo Viladevall, Jacob Soler Bertran i Robert Gifreu Pons– seran premiats pel Patronat de l’Escola Politècnica Superior de la UdG pels seus projectes de final de carrera.

Els premis van néixer el 2005, poc després de la mort de l’enginyer que els dona nom: Manel Xifra i Boada, fundador de Comexi. Se li va atorgar el primer guardó a títol pòstum, ja que els premis recullen la filosofia que representava, com el compromís i l’humanisme. Comexi dissenya i fabrica solucions globals de maquinària per al mercat de l’envàs flexible. Té la seu principal a Riudellots, plantes productives a Itàlia i al Brasil, i és una de les empreses líders mundials en la seva especialitat. Manel Xifra Pagès, fill del fundador, indica que, a part de ser uns premis orientats al reconeixement del talent, el seu lliurament té per a Comexi un cantó emotiu pel record a la figura del seu pare i els valors que va llegar.

JORDI FABRELLAS

“És una distinció a sèniors i a joves”

Què signifiquen aquests premis per al Col·legi?
Potenciem el triangle entre: empresa, Cetig i universitat. Són una distinció tant als professionals sèniors com als més joves. És bo valorar tasques que a vegades no tenen un reconeixement explícit.
Quan es lliuraran?
L’1 de juny, a l’auditori de La Mercè de Girona. Serà presidit per la directora general d’Indústria de la Generalitat, Àngels Chacón. A més dels premis, s’homenatgen els col·legiats que fa 25 i 50 anys que estan a la institució, i es dona la benvinguda als nous. Aquest és l’acte inicial de la festa professional dels enginyers, l’Engidiada.
Són uns guardons ben consolidats.
En anteriors edicions s’ha reconegut la labor o la trajectòria, per exemple, de Jorge Wagensberg, Gabriel Ferraté, Eduard Punset, Pedro Miguel Etxenike, Jordi Frigolé, etc.
Del Cetig, més enllà de la vessant tècnica, quina en destacaria?
La social. Col·laborem amb SER.GI, l’Associació Multicapacitats, Astrid 21, Càritas, el Banc d’Aliments... I, per primer cop, hem participat a Temps de Flors. Hem fet composicions amb flors naturals i enginyeria sostenible a la terrassa de l’edifici, que és catalogat. Més de 500 persones ja han visitat fins ara el muntatge.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES