Salut

sanitat

El CHV assaja el control dels malalts crònics a distància

El Servei de Medicina Interna del Consorci Hospitalari de Vic està provant la telemonitorització de pacients amb alguna descompensació

Avui comencen les Jornades TIC Salut i Social, amb 300 professionals acreditats

El Servei de Medicina Interna del Consorci Hospitalari de Vic (CHV) ha posat en marxa, juntament amb el centre tecnològic Eurecat, el projecte Ekenku (salut, en japonès) basat en la telemonitorització dels malalts crònics. Els principals beneficiaris –cinc per ara en aquest període de proves– són els pacients amb les patologies cròniques més recurrents al servei: malaltia pulmonar obstructiva crònica, insuficiència cardíaca i cirrosi hepàtica. Cada pacient té a casa un kit format per una balança, un saturador per mesurar l'oxigen de la sang i la freqüència cardíaca, un tensiòmetre i una tauleta digital “configurada per accedir només al programa, amb un qüestionari individualitzat, la qual, via Bluetooth, envia les constants instantàniament a la base de dades del metge”, explica Gianni Enrico Lucchetti, cap del Servei de Medicina Interna del CHV.

“Ens hem de preocupar de les malalties que no es curen i que impliquen alguna descompensació de tant en tant”, diu Lucchetti. L'objectiu final no només és estalviar al pacient l'ingrés a l'hospital, “ja que a casa és on està millor i cada vegada el veu un professional diferent”, sinó evitar haver d'anar a l'hospital de dia mèdic quan hi ha alguna descompensació molt lleu. “No hem inventat una nova manera de fer medicina, sinó una eina nova”, explica el cap del Servei de Medicina Interna del CHV. “El que no fem amb la telemonitorització és l'exploració física del pacient, però el més determinant són les preguntes que tu li fas i objectivar les dades biomètriques”, diu. Per això, la confiança i la coneixença entre el metge i el pacient és molt important. “Aquest kit és un complement quan tens una relació ben establerta amb el pacient, ja que puntualment les visites presencials es fan igual”, apunta Lucchetti.

El projecte Ekenku es va acabar de desenvolupar el maig i ara està immers en un període de proves que durarà uns sis mesos. “Després de Nadal farem una avaluació per veure quin impacte té, no tant en el pacient, que ja ho hem validat, sinó en el funcionament de l'hospital, perquè la pantalla de l'ordinador es converteix en una altra sala d'hospitalització i una hora al dia passo visita de forma virtual”, comenta Lucchetti.

El projecte Ekenku de telemonitorització de malalts crònics serà un dels quatre projectes que el CHV presentarà a les Jornades TIC Salut i Social. Les altres tres iniciatives que es porten a terme a Osona i que es donaran a conèixer són els Sistemes de Suport a la Decisió Clínica (SSDC) per augmentar la seguretat en la prescripció farmacoterapèutica; una aplicació per a l'autogestió dels portalliteres; i el projecte RADAR per geolocalitzar pacients, amb el qual el Sistema Integrat de Salut d'Osona vol millorar l'assistència a persones amb agorafòbia o amb oxigen domiciliari, entre d'altres.

LA FRASE

Ens hem de preocupar de les malalties que no es curen i impliquen descompensacions
Gianni Enrico Lucchetti
cap del servei de medicina interna del chv

LA XIFRA

167
comunicacions
es presentaran en el marc de les sisenes Jornades internacionals TIC Salut i Social de Vic.

50 ponents a les jornades TIC

Més de 300 professionals s'han acreditat a les sisenes Jornades internacionals TIC Salut i Social, que s'inauguren avui a les 9 del matí i que clourà demà, a les 13.45 h, el conseller de Salut, Antoni Comín. Les jornades, que per primera vegada es fan a Vic, a l'edifici d'El Sucre, tenen un programa d'activitats que inclou la presència d'una cinquantena de ponents i 167 comunicacions presentades. L'eix central de debat serà el desenvolupament i l'aplicació de les noves tecnologies en els sectors de la salut i el benestar en una societat cada cop més digital.

Dels ponents més destacats d'aquesta edició, entre els quals n'hi ha de bona part de l'euroregió Pirineus-Mediterrània, destaca el neuròleg i pacient Domingo Escudero; el referent en economia col·laborativa Javier Creus (fundador d'Ideas for Change) i també, a través de videoconferència, Dave de Bronkart, l'e-patient Dave. Les comunicacions rebudes es presentaran en forma de càpsules de comunicació, pòsters de recerca o a l'espai de speaker's corner. El programa, adreçat a professionals i investigadors de diverses disciplines, inclourà diverses taules rodones, una sessió d'entrevistes B2B i el lliurament de premis als quatre millors projectes presentats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà

Mig milió d’euros per netejar de pintades les persianes dels comerços

Barcelona

Èxit del simulacre d’avís per risc químic a Tarragona i les Terres de l’Ebre

Tortosa
Regne Unit

La desbandada de cinc cavalls de l’exercit provoca el caos a Londres

Barcelona