Salut

Veuen excessiva l'espera d'una ambulància al Ter-Brugent

Un estudi de l'Ajuntament d'Anglès calcula que el vehicle d'intervenció ràpida triga 25 minuts de mitjana a arribar a la zona

Al gener, el poble va perdre el servei de les 12 de la nit a les 8 del matí

L'Ajuntament d'Anglès veu excessiva l'espera dels veïns del municipi i del Ter Brugent per ser atesos per una ambulància en cas d'urgència. Segons un estudi del consistori, de mitjana una urgència a la zona és atesa al cap de gairebé 25 minuts des de l'avís, i només per arribar d'Anglès a Santa Coloma el vehicle sanitari triga menys de quinze minuts (14).

Des del 14 de gener, a Anglès no hi ha una ambulància o servei de vehicle d'intervenció ràpida (VIR) –tal com es coneixen ara– de les 12 de la nit a les 8 del matí. Segons l'estudi, el temps d'arribada del VIR de Santa Coloma de Farners o Salt “sobrepassa en quasi tots els casos els 15 minuts, cosa que considerem inacceptable”, s'hi pot llegir. El VIR inclou un metge i un tècnic.

Entre 14 i 35 minuts

El quadre resum de l'Ajuntament permet saber quins són els temps mínim i màxim per atendre les urgències. Són els següents: Amer (25 minuts i 33), Anglès (14 i 22), la Cellera de Ter (20 i 28), Osor (27 i 35) i Sant Julià del Llor i Bonmatí (19 i 21). En els cinc municipis, es triga de mitjana entre 21 minuts (temps mínim) i 27,8 (temps màxim).

L'anàlisi no inclou el temps fins a Susqueda, el terme municipal més extens, però on viu menys gent –no arriben a un centenar–. Segons detalla l'alcalde de Susqueda, Joan Mercader (ERC), des de Salt fins al veïnat del Far hi ha seixanta-cinc minuts. Menys es triga per arribar a Sant Martí Sacalm i el Coll, però és un mínim de tres quarts. Al poble, en cas de necessitat peremptòria per raons de salut, és més senzill arribar-hi en helicòpter.

L'Ajuntament ha analitzat les distàncies per carretera des dels punts on hi ha ambulància fixa, l'hospital Santa Caterina de Salt i el centre d'atenció primària (CAP) de Santa Coloma de Farners. L'estudi, del novembre del 2015, s'ha basat en dades del padró dels ajuntaments analitzats, dels serveis socials del Consell Comarcal de la Selva i del CAP d'Anglès.

L'alcaldessa d'Anglès, Àstrid Desset (PDC), va donar detalls d'aquest estudi en l'últim ple, el 27 de setembre. Desset vol rebatre els arguments de la CUP, que ha iniciat una campanya amb el nom Anglès: territori de risc vital per tal que l'Ajuntament faci pressió a la Generalitat per recuperar les vuit hores perdudes.

L'estudi municipal esmenta que, a causa de l'envelliment de la població, un terç dels veïns del Ter-Brugent són susceptibles de requerir els serveis de l'ambulància del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM).

La CUP hi veu “inacció”

El regidor de la CUP Sergi Riera recorda que la campanya és una resposta a la “inacció” –considera– de l'equip de govern (PDC-Anglès 2015) després de la moció del 26 d'abril. Aquell dia els grups instaven el Departament de Salut i el Catsalut que “de manera immediata” recuperessin el vehicle de tipus de suport vital bàsic les 24 hores. També es demanava a l'administració que posés fi a “l'actual situació d'absoluta irregularitat”.

Fa dos anys l'anterior equip de govern, de Per Anglès Units (PAU), i el Consorci del Ter Brugent va recollir més de 2.000 signatures per reclamar que l'ambulància donés servei a Anglès i rodalia tot el dia –al final Salut els va retallar vuit hores el servei–. “Per desgràcia ens tenen mig abandonats, en aquesta subcomarca; si som solidaris amb l'aigua del riu Ter, s'hauria de tenir en compte la gent que vivim en aquest territori i que ha de ser atesa les 24 hores [amb ambulància]”, diu l'exalcalde Pere Espinet (PAU), que recorda que la Generalitat ja va tancar el CAP a les nits el 2013.

LA DATA

26.04.16
va ser
el dia que el ple va aprovar demanar a Salut que el poble tingués un vehicle de suport bàsic tot el dia.
35
minuts es triga, com a màxim, per arribar fins a Osor des de Salt o Santa Coloma, on hi ha ambulància fixa.
14
minuts
es triga per arribar a Anglès. És el temps mínim de trajecte que té un vehicle des de Santa Coloma o Salt.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres del passeig de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró