Salut

Sanitat

Salut anuncia un nou hospital Joan XXIII que obrirà el 2021

El pla estratègic al Camp preveu una inversió de 60 milions fins al 2020, 48 dels quals seran per al nou edifici a Tarragona

El Sant Joan de Reus passarà a ser el referent en oncologia i coordinarà l'hematologia a tota la regió

Els hospitals treballaran en “xarxes assistencials”

Una de les grans reivindicacions de l'Ajuntament de Tarragona en matèria sanitària, la construcció d'un nou hospital Joan XXIII, va rebre ahir una resposta positiva del conseller de Salut, Antoni Comín, que va anunciar la posada en marxa del projecte l'any vinent per a la inauguració del nou centre hospitalari el 2021. És una de les accions més destacades del pla estratègic sanitari 2016-2020 del Camp de Tarragona, que ha inclòs, per altra banda, una decisió mal rebuda a la ciutat: la reorganització dels serveis d'oncologia, que situarà l'hospital Sant Joan de Reus com a referent i que farà que aquest s'encarregui de coordinar els serveis d'oncohematologia a tot el Camp de Tarragona, una decisió que ahir ja va criticar l'alcalde tarragoní, Josep Fèlix Ballesteros.

UCI pediàtrica el 2017

En total, el pla estratègic (el primer d'aquest tipus que es fa a Catalunya) preveu una inversió de 59,9 milions, el gruix de la qual (48 milions) va al nou Joan XXIII. La previsió és que es construeixi en terrenys adjacents a l'edifici actual. L'any que ve es farà el concurs d'idees per adjudicar-lo, i el 2021 s'espera que es pugui inaugurar. “Posarem el Joan XXIII al nivell que li correspon per assumir les funcions que li exigim”, va dir ahir Comín. El pla preveu “enfortir” el paper del centre com a hospital de referència en alta complexitat i terciarisme a la demarcació.

El nou edifici no és l'única aportació a l'hospital tarragoní, on el primer trimestre de l'any vinent obrirà la també esperada UCI pediàtrica, amb una inversió d'1,7 milions. En total, hi haurà sis llits més per a crítics pediàtrics i s'estructurarà una unitat de cures intensives mixta per a nounats i infants. A aquesta mesura, s'hi afegeixen les obres d'ampliació d'urgències que acabaran aquest mes, l'ampliació de quatre sales d'operacions de cirurgia major ambulatòria i el nou servei de rehabilitació, tots dos previstos per a començament del 2017.

El pla planteja també una reordenació de recursos i el treball en “xarxes assistencials”. El principal canvi en aquest sentit serà el fet que l'hospital Sant Joan de Reus –que el conseller visitarà al novembre per tractar dels seus problemes financers– sigui el referent a la demarcació en atenció oncològica, de manera que serà el responsable únic de la unitat d'oncohematologia –que tracta tumors a la sang o en òrgans vinculats–, una decisió per la qual Ballesteros es va mostrar molest ahir. Comín va defensar que la mesura permetrà “curar millor els malalts de càncer” i va demanar al batlle que no opini sobre decisions que són competència de Salut. El Joan XXIII sí que concentrarà els tractaments quirúrgics oncològics de més complexitat o poc freqüents, a més de liderar la xarxa de cirurgia toràcica i d'urgències quirúrgiques.

Més llits per a la convalescència i les cures pal·liatives

Mentre que en l'atenció sociosanitària hi ha un excés de llits de llarga estada, en falten per a convalescència i cures pal·liatives, un servei que es reforçarà, sobretot al Baix Penedès. La salut mental és un altre dels eixos prioritaris, i s'integraran les urgències pediàtriques a l'hospital de Reus.

Reforç del paper dels hospitals de Valls i el Vendrell

Amb l'objectiu que el nombre de casos resolts al territori passi del 92% al 95%, es treballarà per millorar el paper dels hospitals de Valls i el Vendrell en processos de baixa complexitat. També es consolidarà el caràcter quirúrgic de l'hospital de Santa Tecla de Tarragona.

Canvis també en el servei d'ambulàncies

Al marge del pla estratègic, el Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) introduirà de manera imminent canvis en el servei d'ambulàncies a la regió, amb la incorporació d'un vehicle medicalitzat més. Comín va avançar que s'estudiaran també millores per adequar el servei a zones rurals.

Tres nous consultoris i suport a vuit àrees

La diagnosi feta pel pla estratègic detecta vuit àrees bàsiques sanitàries (ABS) amb un major índex de privació; per això, aquestes seran les que es potenciaran en la reordenació de la primària en l'àmbit nacional. Aquestes àrees són les de Constantí, el Vendrell, Baix Penedès Interior, la Granja-Torreforta i Bonavista-la Canonja a Tarragona, i tres àrees a Reus, incloent-hi Horts de Miró i Barri Fortuny.

A més, s'invertiran 3,8 milions en tres nous consultoris per al 2018: Pallaresos, la Canonja i la Pobla de Montornès, i es crearà un servei de rehabilitació a Falset.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt