Salut

universitats

Fre a l'estrès dels alumnes durant les pràctiques

Una tesi de la URV posa sobre la taula l'experiència dels estudiants d'infermeria quan han d'interactuar amb els professionals

Una prova pilot aporta factors per reconduir la situació

“Les pràctiques clíniques comporten uns aspectes vivencials molt intensos que moltes vegades els estudiants no disposen de prou maduresa per afrontar-los i això els genera un estrès.” Encarna Bonfill és professora del departament d'infermeria del campus Terres de l'Ebre de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i autora de la tesi Estrès dels estudiants d'infermeria en les pràctiques clíniques: disseny i efectivitat d'un programa d'intervenció.

Curs rere curs veu i coneix desenes d'estudiants d'infermeria i com fan el pas de la teoria a la pràctica. Les interaccions amb els professionals, el grau de tecnologia i el fet d'identificar-se amb el dolor del malalt o dels seus familiars els genera nivells d'estrès força elevats. “Als professionals els veuen tan experts que se senten incapaços d'aconseguir les seues competències”, comenta Bonfill.

L'objectiu de la tesi és analitzar la manera de reduir l'estrès d'aquests estudiants. Així, l'estudi s'ha estructurat en dues fases. La primera ha consistit en una diagnosi sobre els principals factors que provoquen aquest estat. Demostrat que els estudiants del campus Terres de l'Ebre són els que tenen uns nivells més elevats d'estrès, Bonfill ha combinat la recerca quantitativa i qualitativa. Va realitzar enquestes a 125 estudiants de tercer i quart d'infermeria de la URV a l'Ebre, a Tarragona i al Penedès. En aquesta línia, va crear un grup pilot amb 27 alumnes de quart del campus de Tortosa que realitzen pràctiques a la unitat de crítics de l'hospital Verge de la Cinta.

Als plans d'estudi

A partir de les seues vivències i d'un procés d'observació, va dissenyar una sèrie d'intervencions reforçant les àrees de comunicació i de seguretat clínica, a través de seminaris, així com altres recursos, com tallers de simulació i vídeos tutorials. “Amb el reforç d'aquestes àrees hem demostrat que s'ha disminuït l'estrès dels estudiants”, apunta Bonfill, com una de les principals conclusions de l'estudi.

Altres conclusions que se'n desprenen és que aquest reforç de les àrees de comunicació i de seguretat es podria extrapolar a altres àrees de l'ensenyament i obrir la porta perquè aquests aspectes es puguin tenir en compte a l'hora de dissenyar nous plans d'estudi. Dirigida pels doctors Mar Lleixà i Lluís Zaera, Bonfill va llegir la tesi al setembre al campus ebrenc, i va obtenir la qualificació d'excel·lent cum laude.

LES FRASES

Moltes vegades els estudiants no disposen de prou maduresa per afrontar les vivències

LA XIFRA

27
alumnes del campus ebrenc
han format part de la prova pilot, amb una sèrie d'intervencions
Amb el reforç de les àrees de comunicació i seguretat clínica s'ha de reduir l'estrès
Encarna Bonfill
professora d'infermeria del campus terres de l'ebre


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona