Salut

sanitat

inversions

“Comín ens aixeca la camisa amb la inversió a l'hospital”

El govern de Mataró manté que els 10,7 milions compromesos per fer actuacions urgents no són cap aportació nova addicional

El regidor Joan Vinzo lamenta que el conseller els hagi fet un “joc de mans” amb els números

El govern de Mataró va respondre ahir amb contundència l'anunci de noves inversions que el conseller de Salut, Antoni Comín, va fer als alcaldes dels municipis que tenen com a centre de referència l'hospital mataroní. Després d'analitzar els números, el regidor de Sanitat, Joan Vinzo (PSC), va lamentar que Comín els hagi “aixecat la camisa” amb unes aportacions anomenades malament extraordinàries que no deixen de ser uns diners que habitualment el consorci sanitari rep cada any. Tot i que el departament es va comprometre a posar a disposició 10,7 milions d'euros per dur a terme actuacions de reposició d'equipaments prioritàries, Vinzo ho veu com una simple “enginyeria numèrica” i un “joc de mans” arran de les reiterades peticions del territori, per a les quals Comín “no té resposta”.

Segons l'Ajuntament de Mataró, que ha liderat la lluita política per aconseguir un bon finançament per al consorci que gestiona l'hospital, la conselleria el que ha fet és comptabilitzar unes quotes en concepte d'amortitzacions per als pròxims anys com si fossin una aportació nova, quan en realitat no suposaran cap euro addicional per al centre. Vinzo admet que l'única aportació extra seria “un petit increment” de la xifra habitual, que suma un total de 3,5 milions d'euros entre el 2018 i el 2021. Uns diners que resulten del fet que la Generalitat mantingui el compromís de donar anualment 1,5 milions d'euros per pagar uns crèdits que el consorci va demanar el 2003 i el 2005 per eixugar el seu deute.

Equilibri financer

Tot i admetre que el Consorci Sanitari del Maresme pot recuperar l'autonomia de gestió el 2018, tal com Comín va avançar als alcaldes en la reunió de divendres passat, el regidor mataroní critica que es vulguin reequilibrar els comptes sense resoldre la descapitalització històrica que ha patit l'organisme al llarg dels últims anys ni fer front a les actuacions de millora pendents. “Nosaltres no volíem una resposta immediata perquè entenem que el departament no té pressupost i no pot comprometre's, ja que seria una irresponsabilitat”, manté Vinzo, que considera que el més convenient hauria estat manifestar la voluntat de resoldre el problema i la promesa de trobar els recursos addicionals que fan falta per dur a terme les inversions imprescindibles per al bon funcionament de l'hospital.

La intenció de l'Ajuntament ara és traslladar aquesta preocupació al consell rector del consorci maresmenc. Una posició que, segons Vinzo, és compartida pel Servei Català de la Salut i per la direcció de la regió sanitària. “El clima de treball en aquest nivell és constructiu i continuarem en aquesta línia”, hi va afegir.

LA FRASE

El joc de mans de Comín és una sortida mediàtica arran de la petició, per a la qual no té resposta
Joan Vinzo
regidor de sanitat de mataró

LA XIFRA

10,7
milions
d'euros que la Generalitat posarà fins al 2019 per dur a terme actuacions de reposició d'equipaments.

Un espai nou per al sociosanitari

Un altre dels anuncis que el conseller Antoni Comín va fer als alcaldes feia referència al trasllat de l'activitat sociosanitària de l'antic hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena de Mataró. Un canvi d'emplaçament que la Generalitat, de moment, no preveuria. El regidor de Sanitat, Joan Vinzo, va aclarir que el que es manté és la moratòria mentre no es decideix el futur d'aquests serveis assistencials. Una planificació amb un termini de deu anys que el Servei Català de la Salut ja té gairebé enllestida i preparada per presentar-la al territori. El que està sobre la taula del conseller de Salut en aquest àmbit són dues opcions: la primera, construir una tercera planta a l'actual hospital de Mataró que serviria per encabir-hi aquests recursos; i la segona, fer un equipament nou de trinca a l'entorn del centre hospitalari i específic per a l'atenció sociosanitària de tota l'àrea d'influència del Consorci Sanitari del Maresme. “Hi ha el reconeixement que s'hi ha d'actuar, però no s'ha definit l'estructura d'aquests serveis”, explica Vinzo, que es felicita perquè finalment els pacients del Sant Jaume i Santa Magdalena no hauran d'ocupar la unitat de l'hospital que s'havia reservat per a aquest ús.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva
memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona
tradicions

Cent colles pels 600 anys de gegants

baRCELONA

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot