Salut

Insatisfacció en un 60% dels metges de les mútues

La major part dels facultatius se senten mal pagats per les asseguradores de salut

El COMG avisa els ciutadans que no es guiïn només pel preu quan vulguin contractar una companyia

Sis de cada deu metges de les comarques gironines que treballen per a mútues privades no se senten “gaire ben tractats” per aquestes companyies. Així ho va manifestar ahir el doctor Josep Vilaplana, president del Col·legi Oficial de Metges de Girona (COMG), després de presentar públicament els resultats d'una enquesta sobre les condicions de treball del col·lectiu vinculat a aquest sector i el seu grau de satisfacció amb aquesta relació laboral. Aquest “mal tracte” rau principalment en els diners per visita que cobren els facultatius “–ja sabíem que els preus eren baixos”, va dir Vilaplana–, els terminis de pagament i la claredat de les pòlisses. D'acord amb les opinions dels metges (s'han fet enquestes telefòniques a 222 dels 492 col·legiats que treballen en el sector privat), s'ha fet un rànquing de les mútues que operen a Girona. Les tres asseguradores de salut més ben valorades són Montepio Girona, Mútua General de Catalunya i Agrupació Mútua. En una posició intermèdia se situen Adeslas, DKV i FIATC. I en els dos últims llocs hi ha Sanitas i Asisa. “Ens ha sorprès veure que els centres asseguradors més locals tenen una major valoració respecte de les companyies d'àmbit estatal”, va exposar Vilaplana.

Tot i aquesta situació majoritària de descontentament, el nombre de facultatius que s'han incorporat al sector privat en els últims anys, coincidint amb la crisi econòmica i les retallades, ha anat en augment com una manera de complementar els salaris de la medicina pública, segons va reconèixer el president del COMG. Entre les raons que addueixen els metges per continuar treballant per a mútues hi ha, en primer lloc, amb un 35% de les respostes, la fidelitat als pacients; en segon lloc, amb un 27%, els ingressos econòmics, i, amb un 24%, la llibertat per organitzar l'activitat mèdica.

Amb aquest estudi, el COMG pretén obrir un diàleg amb les entitats assegurades per arribar a acords i millores de les condicions laborals dels metges (ja s'ha començat a parlar amb Montepio i Adeslas, segons va indicar Vilaplana) i també assessorar els ciutadans sobre els aspectes que s'han de tenir en compte quan es vol contractar una assegurança privada de salut. En aquest sentit, el COMG avisa els ciutadans que no es fixin únicament en el preu final que ofereix cada asseguradora. I es recomana que es demani, per exemple, informació sobre el quadre mèdic, per saber si és ampli i estable en el temps; sobre l'increment de primes en les persones de més de 60 anys, i també conèixer a fons les cobertures que inclou l'assegurança. Així, el COMG ha editat un tríptic informatiu adreçat als ciutadans que es repartirà a les consultes mèdiques.

LA XIFRA

222
professionals
dels 492 que treballen en el sector privat han estat enquestats pel col·legi de metges per fer l'estudi.

LA FRASE

Ens ha sorprès que les asseguradores de salut locals siguin més ben valorades que les estatals
Josep Vilaplana
president del col·legi oficial de metges de girona (COMG)

Des dels 7,81 fins als 20,52 euros per visita

Els preus bruts per visita varien segons l'especialitat i la mútua. Un dels més baixos (7,81 euros) és per a un metge de medicina general d'Asisa i un dels més alts (20,52), per a un pediatre d'Amdif.

Un 50% dels enquestats tenen un consultori propi

Per a un 48% dels metges que han estat enquestats, el treball amb les entitats asseguradores és la seva activitat principal. Un 50% tenen un consultori propi; un 48% treballen en un consultori d'una clínica o policlínica, i un 2% treballen en un consultori dependent d'una entitat asseguradora. Els enquestats tenen una mitjana d'edat de 56 anys. Un 71% són metges i un 29%, metgesses. Els enquestats representen un 18% dels col·legiats (2.700).

Un 25% dels pacients tenen contractada una assegurança

A Catalunya, segons dades del Departament de Salut del 2014, un 24,9% dels pacients de la sanitat pública tenen contractada una assegurança mèdica. Una dada que, segons va indicar Vilaplana, s'ha mantingut en el temps a pesar de la crisi i que és extrapolable a les comarques gironines. En concret, 1.938.661 pacients tenen una assegurança i d'aquests, 1.872.096 (sense els funcionaris) tenen una doble cobertura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona