Salut

sanitat

Baixa a 38 minuts el temps de tractament dels ictus

L'any passat, el temps entre l'arribada de l'afectat al Trueta fins al tractament era de 42 minuts

Aquest any hi ha hagut 587 ingressos a la unitat d'ictus

Un de cada tres pacients rep un tractament endovenós

El temps que transcorre entre que el pacient afectat per un ictus entra per la porta d'urgències de l'hospital Josep Trueta de Girona fins que rep el tractament s'ha tornat a reduir i ha passat dels 42 minuts del 2015 als 38 minuts aquest any. El coordinador de la unitat d'ictus del Trueta, el doctor Joaquín Serena, valora molt positivament aquesta disminució del temps de resposta –que és conegut amb el nom de “temps porta-agulla”– i l'atribueix a la decisió de tractar els afectats directament a radiologia, on se'ls practica un TAC, i s'evita d'aquesta manera un trasllat i els minuts que aquest representa. I en aquest sentit, recorda com d'important és el temps a l'hora de sotmetre el pacient amb ictus al tractament endovenós. La rapidesa de la resposta és crucial per aconseguir que el pacient tingui les màximes possibilitats de supervivència i les mínimes seqüeles possibles. “La nostra obsessió és el temps. Cal tenir en compte que en cada trenta minuts que es perden, un de cada cinc pacients ja no es recupera”, ha explicat el doctor Serena.

Tot i aquesta reducció en el temps de tractament, el coordinador de la unitat d'ictus del Trueta assegura que encara és millorable. “A Catalunya som molt ambiciosos en aquest aspecte i amb vista a l'any vinent volem intentar baixar-lo a 35 minuts”, exposa l'especialista.

El nombre de pacients que han requerit ingrés a la unitat d'ictus del Trueta s des del gener fins al 20 de novembre ha estat de 587. La gran majoria de les persones amb ictus que arriben al Trueta ho fan a través de l'activació del codi ictus (cada dia hi ha una o dues activacions d'aquest codi) i el 30% dels pacients que es queden a la unitats reben un tractament trombolític endovenós. Anualment hi ha, però, entre 50 i 55 pacients de la regió sanitària de Girona que han de ser derivats a hospitals de Barcelona perquè necessiten un tractament endovascular que, de moment, no s'ofereix al Trueta.

Cada any, 1.700 gironins tenen un infart cerebral, però només la meitat d'aquests arriben a l'hospital dins les primeres sis hores des de l'inici de l'afectació. Un de cada sis afectats és una persona jove.

La Marató de TV3 (18 de desembre) està dedicada aquest any a l'ictus i a les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques. Per tal de sensibilitzar la població sobre el control dels factors de risc de l'ictus, s'han organitzat per als dies 13, 14 i 15 classes d'educació sanitària als CAP de Santa Clara, Can Gibert del Pla, Montilivi i Taialà, als hospitals de Girona i Salt (en horari de matins) i també al Campus de Salut. La comissió d'ictus de SSIBE celebrarà el dia 14 un acte per col·laborar amb la Marató, a les set del vespre, al teatre de La Gorga de Palamós. En l'acte, es presentarà el documental Superar l'ictus, fet per Ràdio Palamós, i també el curtmetratge De nit i de dia.

LES XIFRES

1.700
gironins
pateixen un ictus cada any. Només un 50% arriben durant les primeres sis hores d'afectació.
45
per cent
dels afectats per un ictus tenen algun tipus de discapacitat motora, sensitiva o cognitiva.
6.000
activacions
del codi ictus, l'any passat, en el conjunt de Catalunya. El nombre d'activacions creix cada any.

El codi ictus s'ha activat en 439 ocasions aquest any

L'ictus és una malaltia aguda ocasionada per una alteració brusca de la circulació de la sang al cervell. A Catalunya, és la primera causa de mort entre les dones i la tercera entre els homes, i és la primera causa de discapacitat en adults. Per tant, és una malaltia que té un impacte social molt gran.

Cada any, a Catalunya, més de 13.000 persones ingressen per un ictus. Per tal d'identificar ràpidament els malalts i traslladar-los tan aviat com sigui possible fins a l'hospital preparat més proper o per fer-ne la derivació a centres terciaris, el Departament de Salut va desplegar l'any 2006 el codi ictus a tot el país amb resultats excel·lents, però a la regió sanitària de Girona ja funcionava des de l'any 2002.

L'any passat, a la regió sanitària de Girona, el codi ictus es va activar en 436 ocasions i aquest any, fins al 20 de novembre, s'ha activat 439 vegades. I s'estima que l'any es tancarà amb un total de 458 activacions.

Es calcula que en deu anys l'activació del codi ictus ha evitat la mort de més de 1.700 persones al conjunt de Catalunya. A més, el nombre d'activacions del codi creix cada any (prop de 6.000 codis ictus l'any passat) i, com a conseqüència, s'ha triplicat el nombre de persones que reben els tractaments capaços de desembussar les artèries, amb una xifra que supera el miler i mig el 2015. Més de 1.300 pacients afectats per un ictus tenen menys de 55 anys. Per tant, l'ictus té una incidència superior a qualsevol altra malaltia neurològica en aquesta franja d'edat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar