Salut

Salut

Augmenta el nombre de casos de trastorn mental infantil

Arran de la crisi, el Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil de Girona registra anualment més demanda

El CSMIJ celebra enguany el 25è aniversari

L'eclosió de casos s'explica pels efectes de la crisi i les retallades

El Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) del Gironès i el Pla de l'Estany, amb seu a Girona, que ofereix atenció especialitzada a infants i adolescents de 0 a 18 anys amb problemes de salut mental i/o addiccions, registra, des del 2010, un increment anual del nombre de casos que atén. En els últims anys, l'augment més important es va registrar el 2013, en què es van atendre 1.508 usuaris, un 10% més que el 2012, quan se'n van visitar 1.372. Del 2013 al 2014, amb 1.508 i 1.530 usuaris respectivament, l'increment va ser més lleuger (d'un 1,4%), i el 2015 es va tancar amb 1.596 casos atesos, un 4,3% més que el 2014. I les dades del 2016, si bé encara no estan disponibles, confirmen aquesta tendència a l'alça. Maite Pi, la responsable del centre, el primer d'aquestes característiques que es va posar en marxa a les comarques gironines i que aquest any celebra el 25è aniversari, explica que l'increment de la demanda a partir dels anys 2010-2012 és atribuïble no només als efectes de la crisi sobre les famílies, i de retruc, sobre la població infantil i juvenil, sinó també a les retallades que es van començar a aplicar a altres serveis d'atenció a la infància i l'adolescència com ara dins l'àmbit educatiu. “Tot plegat va fer que hi hagués una eclosió de casos”, explicava Pi, que també és psicòloga.

En aquest centre, que té com a població de referència 216.529 persones de 0 a 18 anys del Gironès i del Pla de l'Estany, es veuen diàriament entre seixanta i setanta casos, dels quals una desena són primeres visites i les altres són de seguiment.

Entre les 1.596 persones que van ser ateses en aquest centre al llarg del 2015, el diagnòstic més freqüent va ser, en un 21% dels casos, trastorn emocional (amb quadres d'ansietat i depressió que cursen sense un factor desencadenant clar), seguit d'un 18% de casos de trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH). Un 10,5% dels usuaris presentaven reaccions adaptatives (es manifesten amb símptomes com ara ansietat, depressió i trastorns de conducta que afloren arran d'un esdeveniment vital estressant) i un 10,5% tenien retard del desenvolupament. També es van diagnosticar un 7,5% de trastorns de l'espectre autista (TEA), un 6,5% de trastorns de conducta i un 6% de trastorns de conducta alimentària.

El CSMIJ del Gironès i el Pla de l'Estany forma part de la xarxa de salut mental de les comarques gironines, que gestiona l'Institut d'Assistència Sanitària. L'actuació dels professionals se centra no únicament en el pacient, sinó també en el medi en què es manifesta el patiment, ja sigui l'escola o la família. L'accés a aquest servei és per derivació dels pediatres dels CAP, dels equips d'atenció psicopedagògica de les escoles, de la Direcció General d'Infància i de la Direcció General de Justícia.

LES XIFRES

1.596
usuaris
van ser atesos l'any 2015 al Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil del Gironès i el Pla de l'Estany.
10
per cent
d'augment del nombre d'usuaris atesos al CSMIJ de Girona es va registrar el 2013 respecte a l'any anterior.
70
casos
s'atenen diàriament en aquest centre d'atenció especialitzada, on treballen 14 professionals.
MAITE PI CAP DEL CSMIJ DE GIRONA

“Sempre hi ha hagut TDAH”

Fa 25 anys, quins eren els trastorns mentals més freqüents entre infants i adolescents?
El que vèiem eren sobretot problemes adaptatius i també emocionals.
En quin moment va canviar el perfil de l'usuari?
A partir del 2000, va començar a augmentar el nombre de casos de trastorn de conducta, i simultàniament vam observar un empitjorament d'aquesta mena de trastorn. Molts trastorns de conducta estaven relacionats amb problemes de vincle afectiu amb la família. Es va incrementar la demanda procedent de famílies desestructurades, d'un medi social precari.
La crisi també devia marcar un punt d'inflexió.
A partir del 2010-2012, va començar a créixer la demanda. Els problemes per tirar endavant amb què es van trobar moltes famílies van afectar la dinàmica familiar, i la mainada va començar a manifestar símptomes. En aquest entorn, sorgeixen els trastorns de conducta, que són la manera que té la mainada de manifestar el malestar. Però darrere d'aquests símptomes hi pot haver una depressió.
I en quin moment els casos de TDAH van començar a aflorar?
Sempre hi ha hagut casos de TDHA, però s'anomenaven d'una altra manera. El 1982, quan vaig començar a exercir, ja en veia, de nens amb aquesta problemàtica. Anys enrere, però, la societat no n'era coneixedora ni n'estava conscienciada, i l'escola no tenia els protocols que té actualment per actuar. Per tant, no és que hi hagi més casos de TDAH que abans, sinó que es detecten més ràpidament i, per tant, s'hi pot donar una millor resposta. És el mateix que ha passat amb els nens amb trastorns de l'espectre autista (TEA). La detecció precoç permet que es tractin abans i millor. En tots els casos, oferim una atenció integral entre els serveis de salut mental i l'escola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona