Salut

Aquest any es diagnosticarà càncer a 4.000 gironins

El nombre de casos s'incrementarà un 14% des del 2010

Creix la incidència del càncer de pulmó entre les dones i serà la primera causa de mort per tumors

El colorectal és el tipus de càncer més freqüent en els dos sexes

Cada dia es diagnostiquen de mitjana onze nous casos de càncer a la regió sanitària de Girona i es preveu que al llarg de tot l'any se'n diagnosticaran 4.008 en el conjunt del territori, dels quals, un 61% (2.462) es diagnosticaran en homes i un 39% (1.546), en dones. Aquestes són algunes de les dades que ahir van donar a conèixer els responsables del Servei Català de la Salut i de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) de Girona amb motiu de la commemoració, avui, del Dia Mundial Contra el Càncer. D'acord amb aquestes mateixes dades, que formen part del CanGir, una estadística poblacional de la unitat d'epidemiologia i registre de càncer de l'ICO i del pla director d'oncologia, el nombre de nous casos de càncer s'incrementarà un 14% respecte als que es van registrar el 2010, quan se'n van diagnosticar 3.512. L'increment de la incidència de la malaltia oncològica es deu, bàsicament, a l'envelliment de la població. “El càncer és una malaltia relacionada amb l'edat. A mesura que la població envelleix, l'aparició del càncer és més freqüent”, va exposar ahir el doctor Àngel Izquierdo, coordinador de la unitat d'epidemiologia i registre de càncer.

En el conjunt de la població, els tipus de càncer més freqüents seran el colorectal (amb 606 casos potencials), el de pròstata (476 casos), el de mama (438) i el de pulmó (416). Aquests quatre tipus de càncer representen el 60% dels tumors malignes que es detectaran en la població de la regió. En els homes, les tres primeres localitzacions seran càncer de pròstata (19% del total de nous casos en la població masculina), càncer colorectal (15%) i càncer de pulmó (13%). En les dones, el càncer de mama continua ocupant el primer lloc, amb un 28% del total de nous casos, seguit del càncer colorectal (amb un 15% d'incidència), i destaca l'increment del nombre de casos de càncer de pulmó, que arribarà al 6% i se situa en tercer lloc. Aquesta tendència a l'augment del càncer de mama entre la població femenina, com a conseqüència dels efectes del consum de tabac, va ser una de les dades destacades pels responsables del CatSalut i de l'ICO. I és que el càncer de pulmó serà, en els dos sexes, el que causarà més mortalitat aquest any. Es calcula que provocarà la mort de 306 gironins, dada que representa un 19% del total de morts per càncer a la demarcació de Girona. El segueix el càncer colorectal, amb 236 casos (15% del total), i el de bufeta urinària, que, amb 104 morts, representa un 7% del total. Amb tot, es va destacar que, contràriament a la incidència i la supervivència, que tenen una tendència a l'alça, la mortalitat es redueix cada any un 1%. “El càncer no és fruit únicament de l'atzar. Hi ha quatre consells bàsics que cal seguir en clau preventiva: no fumar, no beure alcohol, mantenir un pes estable i fer activitat física diàriament”, va destacar Izquierdo.

LES XIFRES

61
per cent
dels nous casos de càncer d'aquest any afectaran els homes (2.462) i un 39%, les dones (1.564).
62
per cent
de la incidència afectarà persones més grans de 65 anys. En menors de 14 anys, només un 1%.
19
per cent
del total de morts per càncer a la demarcació de Girona seran per càncer de pulmó.

La llista d'espera per operar-se és de 140 pacients

A 31 de desembre del 2016, a la regió sanitària de Girona, hi havia una llista d'espera per ser intervinguts de 140 malalts oncològics, dels quals, 106 estaven dins del període de garantia de 45 dies per operar-se i 34, dins dels 60 dies. En funció del tipus de tumor maligne, el temps d'espera màxim previst és o bé de 45 dies o bé de 60 dies. L'any passat, i segons les dades facilitades ahir, es van dur a terme 2.563 operacions a pacients amb càncer, dels quals, 491 estaven afectats per càncer de mama; 478, per càncer de bufeta; 248, per càncer maligne de pell, i 236, per càncer de còlon.

La probabilitat de sobreviure al càncer cinc anys després del diagnòstic ha millorat de manera significativa del 1994 al 2007. En el cas de Girona, la supervivència per als pacients diagnosticats en el període 2005-2007 ha estat d'un 53,7% per als homes i d'un 63,5% per a les dones. Entre els homes, la millora ha estat del 9% i entre les dones, d'un 7%. Els malalts oncològics que han experimentat una millora més important en supervivència són els pacients amb càncer de tiroides, limfomes no Hodgkin i leucèmies, així com amb càncer de pròstata, de mama, colorectal, de coll uterí, d'ovari, de llengua, d'esòfag i, més discretament, de pulmó. El risc de desenvolupar un càncer fins als 74 anys és d'un cas per cada tres homes i d'un per cada cinc dones. Un 62% dels nous casos es detecten en persones més grans de 65 anys, més en homes que en dones. A les comarques gironines, hi ha 25.000 persones amb malaltia oncològica.

S'ampliarà l'hospital de dia de l'ICO Girona

N.A

El Departament de Salut traurà a concurs pròximament el projecte per ampliar l'hospital de dia de l'ICO Girona, que és l'espai on els pacients es van fer tractament de quimioteràpia. En aquests moments, hi ha 25 llocs de tractament de quimioteràpia, i l'objectiu és guanyar espai perquè n'hi pugui haver un total de 45. Es preveu que el nou hospital de dia estigui a punt d'aquí a dos o tres anys. El gerent territorial del CatSalut, el doctor Miquel Carreras, va exposar ahir que els estudis del CanGir serveixen justament per fer projeccions i poder planificar amb temps els recursos que es necessitaran en cada moment, com l'ampliació de l'hospital de dia. El director assistencial de l'ICO Girona, el doctor David Gallardo, va manifestar que, si bé en aquests moments es disposa dels recursos necessaris, en els darrers anys s'han hagut d'optimitzar per atendre tota la demanda. I, en aquest sentit, va indicar que s'ha hagut d'ampliar l'horari de l'hospital de dia i s'ha reforçat amb més personal tècnic el servei de radioteràpia. “Tot el que podem fer ho fem. Sempre es necessiten més recursos, però ens adaptem al que tenim com a país”, va declarar. Gallardo va afirmar que el càncer “és un dels grans problemes de salut pel seu impacte en les persones i les seves famílies”. I va subratllar que un dels motius pels quals millora l'índex de supervivència entre els afectats és un millor coneixement del càncer i del seu comportament. En aquest sentit, el CanGir és, segons la seva opinió, una molt bona eina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia