Salut

Nova unitat per detectar l'autisme al Baix Empordà

La primera prova pilot es va posar en funcionament el 2013 al Gironès

Des que es va posar en marxa s'han valorat en aquest període 83 casos nous d'autisme, la majoria d'entre 2 i 7 anys

La segona unitat funcional del trastorn de l'espectre autista (TEA) de la demarcació de Girona, que s'implantarà al Baix Empordà, es va presentar ahir a Palafrugell, en el marc d'una sessió informativa que va aplegar més de 150 inscrits. Aquesta unitat es posa en marxa després que el 2013 va entrar en servei com a prova pilot la del Gironès. Precisament, en quatre anys s'han valorat 83 infants amb sospita d'autisme, als quals s'ha pogut fer un seguiment per professionals dels departaments d'Ensenyament, Salut i Treball, Afers Socials i Famílies.

El gerent del CatSalut a la regió sanitària de Girona, Miquel Carreras, va destacar que es vol incrementar el servei als diferents territoris: “Un 56% dels nens que passen per aquesta unitat són diagnosticats en dos mesos, i això és una molt bona notícia. És un repte molt important que permet donar una millor assistència a la població.” La directora dels serveis territorials de Treball, Afers Socials i Famílies a Girona, Marta Casacuberta, va remarcar que la col·laboració dels tres departaments és clau en aquest projecte.

Finalment, el responsable dels Serveis Educatius i Formació Permanent del professorat als serveis territorials d'Ensenyament a Girona, Pere Costa, va dir que en ser alumnes els permet donar coneixement al mestre tutor amb una xarxa d'assessorament que el que fa és “valorar la persona en el marc del sistema educatiu”.

El pla d'atenció integral a les persones amb TEA, del pla director de salut mental i addiccions, vol establir un circuit eficaç de detecció, valoració, derivació i intervenció amb els recursos comunitaris existents. És a dir, crear un marc comú d'actuació que faciliti la cohesió entre els diversos departaments i el desenvolupament d'estratègies comunes basades en la formació integrada i la transmissió de coneixement entre els diversos dispositius i professionals que interactuen en l'atenció a les persones amb TEA i les seves famílies.

LA FRASE

La unitat és un repte molt important que permet donar una millor assistència a la població
Miquel Carreras
gerent del CatSalut a la Regió Sanitària de Girona

L'experiència del Gironès

Amb l'objectiu de detectar de manera precoç els casos de TEA i fer-los un seguiment de manera integral, el 2013 es va posar en marxa com a pla pilot a Girona la unitat funcional de TEA al Gironès i el Pla de l'Estany, formada per professionals dels departaments de Salut, Ensenyament i Treball, Afers Socials i Famílies. Arran d'aquesta experiència, s'ha decidit exportar el model a la comarca del Baix Empordà. Des que es va posar en marxa la unitat funcional del Gironès s'han valorat 83 casos nous d'autisme, la majoria d'entre 2 i 7 anys.

La prova pilot en l'àmbit de Catalunya va permetre que un 57% dels casos valorats obtinguessin el primer diagnòstic de certesa en menys de 60 dies de la primera visita. El pla d'atenció integral estableix un circuit de detecció, valoració, derivació i intervenció amb els recursos comunitaris existents; és a dir, crear un marc comú d'actuació que faciliti la cohesió entre els departaments i el desenvolupament d'estratègies comunes basades en la formació integrada i la transmissió de coneixement entre els dispositius i els professionals que interactuen en l'atenció a les persones amb TEA i les seves famílies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona