Salut

Societat

Molt joves i massa beguts

L'Hospital de Mataró i l'Ajuntament treballen coordinats per detectar i prevenir des d'urgències el consum de drogues entre els adolescents

Des del juny s'ha atès cinquanta menors per intoxicacions etíliques

Són molt joves, alguns amb només tretze anys, que han acabat la nit de festa al servei d'urgències de l'Hospital de Mataró amb intoxicacions etíliques. No és la tònica de cada cap de setmana, però els menors d'edat atesos a urgències per haver begut més del compte no s'atura, amb una mitjana de set casos cada mes.

Des del juny s'ha posat en marxa un programa pilot des del Consorci Sanitari del Maresme i el pla municipal de drogodependències de l'Ajuntament de Mataró per treballar en la prevenció del consum de substàncies entre els més joves i assessorar les famílies. “Són menors, que arriben sols amb l'ambulància o amb els amics, i sovint ens toca avisar les famílies”, explica una de les responsables del servei de drogodependències de l'hospital, Teresa Ruiz.

Gràcies a aquest programa, es facilita un espai d'entrevistes per analitzar cada cas i oferir un acompanyament a les famílies des del servei de drogodependències, garantint una atenció anònima i confidencial. “Ens trobem amb una banalització de l'alcohol que també s'ha de treballar des de casa”, apunta Ruiz, que reconeix que algunes famílies resten importància a aquest consum ocasional amb l'excusa que “per un cop no passa res”. La popularització de la cultura del botellón entre els joves, de beure per anar de festa, facilita l'accés a l'alcohol a molts dels menors.

Al març es farà una revisió del programa que ha atès 22 nois i 28 noies, per valorar els resultats i aplicar-hi millores. Un dels hàndicaps, segons expliquen des del centre, és formar els professionals de les múltiples guàrdies i torns d'urgències perquè els permeti detectar i també orientar els menors i les famílies en el risc del consum abusiu d'alcohol i altres substàncies addictives si es dona el cas. Si amb l'entrevista i acompanyament personalitzat no és suficient per reduir el risc es pot facilitar la derivació al servei d'atenció a les drogodependències per iniciar un tractament.

El programa inclou professionals de l'equip d'infermeria d'urgències, salut mental i addiccions, i treball social del Consorci Sanitari del Maresme, juntament amb membres del pla municipal de drogodependències de l'Ajuntament de Mataró. Des del 2003 que des de l'Ajuntament de Mataró es fan programes de prevenció de drogues entre els més joves als instituts. A aquestes xerrades s'hi van afegir un any després les que fan entre els joves els agents de la Policia Local i els Mossos d'Esquadra.

Ara s'hi incorpora, com a programa pioner a Catalunya, la intervenció preventiva des de l'hospital i els centres d'atenció primària. “Són massa joves i aquesta és una feina de prevenció a potenciar per evitar que no tornin a descontrolar-se”, indica Ruiz, que reconeix que molts d'ells agafen el coma etílic en festes assenyalades o pels dies de Santes, on les famílies són permissives perquè surtin fins tard.

Més noies
Entre els menors atesos aquests primers mesos del programa que es coordina des de l'hospital s'hi compten més noies, 28, respecte als 22 nois menors d'edat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Urbanisme

Rebategen carrers de Sarrià per denunciar la destrucció dels jardins de Can Raventós

Barcelona
societat

Barcelona vol limitar l’horari d’obertura a l’entorn del carrer Tuset

barcelona
BADALONA

Els usuaris de Can Bofí Vell, condemnats a viure de nou al carrer

BADALONA
Albanyà

Bassegoda recupera el sant Miquel vandalitzat fa més de 20 anys

Albanyà
infraestructures

Posen en marxa els ascensors de l’estació de Mollet Sant Fost

MOLLET DEL VALLÈS
SALT

Els patinets han estat involucrats en una vintena d’accidents els últims sis mesos

SALT
GIRONA

L’Ajuntament instal·larà llums LED a l’entorn de les Hortes de Santa Eugènia

GIRONA
SALT

L’IDIBGI publica el joc virtual ‘Mite o Ciència’ de divulgació científica

SALT
societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona