Salut

Treball conjunt perquè Blanes sigui destinació apta per a celíacs

L'Ajuntament presta suport a l'associació catalana per tal que hi hagi establiments lliures de gluten

Un restaurant ja té plats adaptats i serà un dels locals amb certificació

L'Associació de Celíacs de Catalunya i l'Ajuntament de Blanes treballen de manera conjunta perquè el municipi sigui una destinació apta per al col·lectiu de persones celíaques.

La feina de la delegació de l'Alt Maresme i la Selva Marítima de l'associació, encapçalada per Lluïsa Barberan, va començar amb el conveni signat entre l'entitat i el consistori l'octubre de l'any passat. El restaurant Sa Malica serà un dels primers locals que rebrà a curt termini el segell Sense gluten de l'associació.

Què és el gluten? Ho explica Barberan: “El gluten és una proteïna que hi ha en el que són farines. Dota d'elasticitat i es pot trobar fins i tot en els formatges, no en el formatge pur i dur, sinó, per exemple, en els fosos, en el que s'usa per a untar, per fer cremes, o en la brioixeria industrial [...] Un celíac no pot comprar alegrement un fuet, sinó que s'ha de fixar en l'etiquetatge.”

Barberan afirma que la celiaquia és una malaltia autoimmune i que afecta l'intestí prim. També hi ha persones que són intolerants o sensibles al gluten i d'altres que hi tenen al·lèrgia. Entre els tres grups, el gluten afecta el 10% de la població. L'associació mou 75.000 famílies a Catalunya. Un restaurant podria créixer d'entre “el 5% i el 8% [en la facturació] si fa bona atenció al col·lectiu celíac”, destaca Barberan.

La celiaquia es converteix en una malaltia crònica, un cop es diagnostica. La delegada de l'associació a la Selva Marítima i al Maresme va començar a mobilitzar-se i picar portes perquè el seu fill petit, en Pol (7 anys), és celíac. Es calcula que el 2% dels habitants del planeta són celíacs, “però a molt pocs els ho han diagnosticat”.

Com a afectada, Barberan va veure les dificultats d'anar a menjar a fora. Per això, va posar-se en contacte amb l'Ajuntament perquè Blanes tingui un tret “diferenciador”. “Podria atreure visitants d'aquest col·lectiu i l'Ajuntament aconseguiria ser un mercat diferent en el sector turístic”, exposa.

Al novembre, una vintena de treballadors d'establiments com ara hotels, gelateries, restaurants, càmpings i supermercats van rebre formació de personal de l'entitat per rebre la certificació de gluten free. Els establiments amb el distintiu han de seguir uns protocols a l'hora d'emmagatzemar, servir a taula i cuinar. A banda dels ingredients, l'associació vetlla perquè no hi hagi casos de contaminació encreuada, és a dir, que un aliment no entri en contacte amb un altre amb gluten.

“Prendre consciència”

Berta Castañé és la copropietària del restaurant Sa Malica. Explica que, quan van diagnosticar que la seva filla és celíaca, “va prendre consciència del problema”. Per això, des de fa temps al local tenen plats per al públic no celíac i alhora per al col·lectiu. Hi ha peix a la planxa, paella i croquetes de pollastre lliures de gluten. Per Castañé, la iniciativa de l'associació és “un bon reclam”. L'hostal familiar també dona facilitats als clients en els esmorzars.

La regidora de Promoció de la Ciutat de Blanes, Dafne Galvany (CiU), considera que el treball amb l'Associació de Celíacs ha de permetre “atraure més turisme, cosa que sempre és interessant. Entre tots els afectats [en relació amb el gluten], hi ha el 10%, i això vol dir que afecta tota la família”. A Castell-Platja d'Aro i a Girona van signar un conveni similar.

LA FRASE

S'ha de diferenciar molt bé la celiaquia del que és l'al·lèrgia i la intolerància. Són tres grups
Lluïsa Barberan
DELEGADA DE L'ASSOCIACIÓ DE CELÍACS ALT MARESME-LA SELVA M.

LES XIFRES

80
persones
hi ha a Blanes amb celiaquia diagnosticada. Es calcula que el 2% de la població mundial té la malaltia.
1.300
euros
més gasta de mitjana un malalt celíac en la compra anual. Amb Salut, l'associació negocia avantatges i serveis.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona