Salut

sanitat

recollida de firmes

Veïns de Mataró revifen la lluita per exigir millores al CAP de Rocafonda

Denuncien que han d'esperar fins a un mes per tenir visita amb el metge de família

L'assemblea ha engegat una campanya de recollida de signatures

Els veïns dels barris de Rocafonda i el Palau de Mataró tornen a estar en peu de guerra per exigir millores en el centre d'atenció primària (CAP). Els usuaris denuncien que arriben a esperar fins a un mes per disposar d'una visita amb el metge de família, en lloc dels tres dies que serien recomanables. “La situació ja és insostenible”, afirma Maria Majó, secretària de l'associació de veïns i membre també de l'assemblea de salut de Rocafonda, que manté que “les retallades i la manca de recursos” fan que no es pugui donar un servei adequat al centre. Amb l'objectiu de revertir la situació, han engegat una campanya de recollida de signatures que en només una setmana ja té 2.000 adhesions. Un primer pas per reprendre les reivindicacions que es van fer fa tres anys i que van aconseguir mitigar algunes mancances, amb una tancada veïnal a les instal·lacions del CAP que va durar setmanes.

La llista de demandes és llarga, però es parla d'augmentar l'equip de professionals de l'ambulatori amb dos metges i dues infermeres més i també d'augmentar les hores de les mediadores interculturals i que hi hagi servei de neteja durant tota la jornada d'atenció als pacients. Majó assenyala que una altra de les exigències té a veure amb la necessitat que es reconegui que el centre sanitari de Rocafonda té una important zona rural formada per un grapat de masies dispersades de les Cinc Sènies. “Caldria dotar-lo amb els recursos adequats, especialment amb un vehicle per anar a fer les visites”, hi afegeix.

L'Institut Català de la Salut (ICS) va desmentir ahir que la demora per atendre una visita sigui d'un mes, el contrari del que s'assegura, i fonts de l'organisme van dir que la mitjana és de 2,4 dies. Pel que fa a la dotació de professionals, l'ICS recorda que es basa en uns criteris de distribució homogenis que s'apliquen a totes les zones segons les seves característiques i que tenen en compte factors com ara els socioeconòmics, els patològics i la freqüència d'ús que es fa del servei, entre d'altres. A més, asseguren que la catalogació de rural depèn de la tipificació que fa el CatSalut en relació amb la dispersió dels nuclis de població existents.

Una tancada històrica contra les retallades

L'ocupació per part d'un grup de veïns el 2014 com a protesta pel trasllat de dues metgesses va fer ben visible el malestar que havien generat les retallades en matèria de salut al barri de Rocafonda. La tancada, que es va estendre a altres ambulatoris de la ciutat, es va allargar 41 dies i no es va posar punt final al tema fins que no hi va haver un principi d'acord amb l'Institut Català de la Salut per millorar el servei.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona