Salut

PEP MÉNDEZ

BOMBER I SOCI DE CARDIOSOS GLOBAL PROTECTION S.L

“Cal reaccionar ràpidament per poder salvar vides”

“Catalunya és pionera a l'Estat en cardioprotecció, a Europa els desfibril·ladors fa anys que són al carrer”

“La Federació Catalana de Futbol ha cardioprotegit els estadis que depenen d'ella”

Estem anant a les escoles per ensenyar com cal utilitzar el desfibril·lador

Pep Méndez és bomber i soci de l'empresa Cardiosos, que es preocupa de cardioprotegir Igualada i Catalunya. Com? Doncs promovent que als carrers dels nostres pobles hi hagi aparells desfibril·ladors per assistir gent que pugui tenir una aturada de cor sobtada. També ha creat una app única a Europa.

Què és Cardiosos?
És una empresa, creada fa tres anys, que surt del neguit de tres persones que treballem en el món de les emergències i que fem una aposta per un producte que consisteix a ensenyar a la gent com funcionen uns aparells i difondre aquests coneixements. Jo soc bomber i els altres dos companys són un metge i un mestre. Tots tres som d'Igualada, ens coneixem des de fa molts anys, i ja havíem fet altres coses conjuntament.
Quines són les línies de treball d'aquesta empresa?
A Cardiosos tenim tres línies molt marcades de treball, que són la formació, la venda i comercialització d'aparells desfibril·ladors i la part preventiva mèdica dels esdeveniments esportius i lúdics socials, on hem anat guanyant una miqueta el terreny que altres entitats han anat deixant de cobrir.
El desfibril·lador és un aparell encara no gaire conegut per la gent?
Encara és així, però cada dia més la gent va coneixent la seva importància. Catalunya és pionera a l'Estat espanyol en cardioprotecció, però a Europa els desfibril·ladors ja fa molts anys que estan instal·lats als carrers de pobles i ciutats. Ara i aquí, amb aquest projecte que nosaltres fomentem en col·laboració amb els ajuntaments i altres entitats, ja se n'estan començant a instal·lar als carrers, ja que cal reaccionar ràpidament per poder salvar vides o evitar qualsevol seqüela derivada d'una aturada cardiorespiratòria sobtada. Revertir una aturada cardiorespiratòria és important que es faci en els primers dos, tres o quatre minuts, i per això cal tindre gent amb preparació i que l'aparell estigui cada cop més a prop de la gent. Nosaltres, mitjançant el programa AIRA, estem anant a les escoles per ensenyar, gratuïtament, com cal utilitzar el desfibril·lador.
Com funciona l'app de la seva empresa?
Es diu CardioCity112, i el nom ja ho diu tot: cardio (cor), ciutat i 112, trucada d'emergència. Les aturades del cor no tenen horari i poden passar a qualsevol hora. Quan es produeix una parada cardíaca, per demanar ajuda, s'usa l'app i automàticament s'està trucant al 112, però dins l'aplicació hi ha una base de dades amb 2.500 persones formades per fer servir un desfibril·lador i que voluntàriament han decidit estar en aquesta base de dades.
I què passa arran de la trucada a l'app?
Produïda la trucada, a aquests voluntaris els arriba un SMS i, si són a menys d'un quilòmetre d'on s'està produint l'emergència, acudiran ràpidament per assistir la persona afectada mitjançant moviments de reanimació i l'aplicació d'un desfibril·lador. En aquests moments a la base de dades tenim uns 1.500 desfibril·ladors instal·lats a tot Catalunya. A la resta d'Europa no hi ha cap base de dades com la nostra, i per això estem buscant el suport institucional, perquè entenem que tota aquesta tasca no s'ha de fer de manera privada, creiem que és el Departament de Salut de la Generalitat, tal vegada des del 112, qui ho ha de fer.
I per què no ho fa, aquest departament de la Generalitat?
No ho sé, nosaltres ens hem posat en contacte amb ells i encara estem esperant que ens truquin i ens convoquin per parlar del tema. Tant a la gent del 112 com a la Diputació de Barcelona els va semblar una idea fantàstica, però depenent del vistiplau del Departament de Salut, la Diputació podria passar la proposta a tots els consells comarcals. Crec que hi ha diverses fórmules per fer-ho i que seria molt útil tirar-ho endavant, com ja ha fet la Federació Catalana de Futbol, que ja ha cardioprotegit els diversos estadis de futbol que depenen d'ella.
Però sí que hi ha institucions que els donen suport.
Sí, el departament de cardiologia de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau es va interessar per la nostra aplicació, i arran d'una xerrada que vam fer al seu auditori el Consell Català de Ressuscitació, entitat que cada any forma gairebé 60.000 persones en suport vital bàsic, va decidir apadrinar i donar suport a la nostra app i als nostres cursos pel seu interès sanitari. Tan important com tindre a mà un desfibril·lador és tindre gent amb la formació necessària per saber-lo usar i donar els primers auxilis en cas d'aturada cardíaca. Cal que aquests coneixements comencin a donar-se a les escoles per arribar a tindre una gran part de població que sàpiga fer maniobres de suport vital bàsic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres

En marxa la Lectura continuada de ‘Les hores’, de Josep Pla

palafrugell
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós
GIRONA

Convoquen una protesta l’1 de maig contra la massificació turística

GIRONA