Salut

hospitals

el nou trueta

Els metges veuen dèficits a Domeny per fer-hi el nou Trueta

Posició unànime dels caps de servei del Trueta per reclamar la creació d’un nou parc hospitalari a Salt integrat pel nou Trueta, el Santa Caterina, les facultats de salut i l’Idibgi

La junta facultativa de l’hospital Josep Trueta de Girona –formada per 34 caps de servei i de secció, quinze dels quals també ho són de l’hospital Santa Caterina de Salt–, es va pronunciar ahir de manera unànime a favor de la creació d’un parc hospitalari que estigui integrat pel nou Trueta, l’hospital Santa Caterina, les facultats de medicina, infermeria i fisioteràpia i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (Idbigi). Un parc hospitalari que ha de donar resposta a les necessitats assistencials, de recerca i de docència del conjunt del territori. Tot i evitar manifestar-se directament sobre la ubicació del nou Trueta –si bé es va recordar en diverses ocasions que el municipi originari del Trueta era Sant Gregori–, els caps de servei que ahir van parlar en nom de la junta facultativa –els doctors Antoni Codina, Joan Brunet, Wifredo Ricart i Ramon Brugada, encarregat de llegir el manifest– van deixar clar que el nou hospital de referència ha d’estar al costat del Santa Caterina. Aquest emplaçament, que ara se situaria dins del municipi de Salt, permetria aconseguir engrossir la massa crítica (pacients), tenir més finançament i oferir uns serveis assistencials de màxima qualitat sense que cap gironí s’hagi de desplaçar a Barcelona per accedir a determinats serveis, segons van argumentar. En aquest sentit, el doctor Ricart, cap d’endocrinologia del Trueta, va explicar que la infravaloració del nivell de complexitat de l’hospital –“està classificat de complexitat 5 quan hauria de tenir la màxima, que és 6”– suposa deixar de rebre anualment 10 milions d’euros. “El Trueta viu una descapitalització progressiva”, va advertir el doctor Ricart, que va adduir que aquesta situació ha deixat el Trueta en una situació de greuge comparatiu en relació amb els hospitals de l’ICS de Barcelona. “Apostem per la concentració i no per la disgregació, perquè la suma i no la divisió ens permetrà créixer i tenir més recursos. Junts podem aconseguir l’excel·lència”, va assegurar el doctor Codina.

Sense arribar a rebutjar obertament els terrenys de Domeny que proposa l’Ajuntament de Girona, hi veuen un seguit de dèficits. Van destacar, per exemple, que una part d’aquests terrenys són de titularitat privada i també que tenen certes limitacions d’espai de cara a futures ampliacions. “El nou Trueta s’ha de fer en un lloc on tinguin cabuda totes les infraestructures necessàries per als propers cinquanta anys. S’ha de fer amb visió de futur i amb possibilitats de créixer”, va exposar el doctor Ricart.

A través d’un manifest que porta per títol Parc hospitalari de Girona: irrenunciable i inajornable, els caps de servei del Trueta reivindiquen una urgent redacció i execució del projecte del parc hospitalari i més inversions per al nou hospital fins que no es faci el nou. Els portaveus de la junta facultativa sostenen que la seva posició no obeeix a cap més interès que l’estrictament tècnic. El manifest, que de fet és una reafirmació del que els caps de servei del Trueta van expressar ara fa dos anys, si bé en aquell moment parlaven obertament de Salt com a futura ubicació del Trueta, s’ha fet arribar a l’alcaldessa Marta Madrenas i al conseller Comín.

LA XIFRA

10
milions
d’euros de menys rep anualment el Trueta pel fet de no estar considerat de màxima complexitat.

LA FRASE

La decisió és dels polítics, però seria un error anar separats. Apostem per sumar
Wifredo Ricart
cap de servei d’endocrinologia i nutrició del trueta

Fragments del manifest ‘Parc hospitalari de Girona: irrenunciable i inajornable’

Introducció

“Els ciutadans de les comarques de Girona necessiten un nou hospital de referència que pugui oferir medicina avançada de qualitat, lideratge en recerca biomèdica i formació innovadora als futurs professionals de la salut. La necessitat d’aquest nou hospital ens ofereix l’oportunitat de desenvolupar el projecte més important i emblemàtic de les comarques de Girona en les properes dècades, el parc hospitalari de Girona.”

Més inversions

“Les dades d’activitat i de complexitat del 2016 mostren que l’hospital està classificat en un nivell inferior al que li correspon i en conseqüència no està finançat adequadament, fet que provoca unes mancances importants en infraestructures, equipaments i professionals. És imprescindible que es continuï invertint en instal·lacions i personal fins a tenir el nou hospital disponible. Demanem que es reclassifiqui el Trueta.”

Cap a un nou model

“Un hospital de referència necessita tenir uns serveis potents per oferir una cartera de serveis més completa. Considerem imprescindible continuar amb les aliances dels serveis assistencials dels hospitals Trueta i Santa Caterina fins a incorporar tots els professionals de les especialitats dins d’un mateix equip en el nou parc hospitalari. L’aliança ens permetrà incorporar noves activitats assistencials i, per tant, créixer en tecnologia i en personal.”

El nou projecte

“Demanem que es posi data a la redacció i execució del nou projecte, així com a l’assignació de pressupost per a la planificació i l’inici de la seva construcció [...]. Apostem per un parc hospitalari públic de màxim nivell que permeti augmentar la capacitat i l’activitat assistencial, reduir significativament les llistes d’espera i eliminar l’externalització de proves i intervencions. Demanem que aquest complex incorpori les facultats de ciències de la salut i l’Idibgi.”

Ubicació

“El parc hospitalari és el projecte més important de les comarques de Girona del segle XXI, amb un efecte territorial només equiparable a la posada en marxa de la UdG, fa 25 anys [...]. Aquest complex d’institucions de la salut no pot néixer predestinat a no tenir capacitat per créixer. Considerem que un projecte integrador d’aquesta envergadura només pot estar ubicat allà on es garanteixi el compliment dels requisits esmentats anteriorment.”

Criteris tècnics

“No tenim cap interès personal, familiar, polític ni professional que pugui influenciar la nostra decisió sobre la ubicació del parc hospitalari de Girona [...]. Ens hi impliquem perquè és la nostra responsabilitat de futur, un deure moral.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Infraestructures i Serveis

Territori reforça diverses línies d’autobusos interurbans

Barcelona
GIRONA

L’Ajuntament s’adhereix a la Setmana Sense Soroll

GIRONA
Infraestructures i serveis

Territori avalua si és factible la connexió entre Sabadell i Castellar amb ferrocarrils

Sabadell
sant aniol de finestres

Nova ruta de bus fins a les Planes d’Hostoles els dies de mercat

sant aniol de finestres
girona

L’IEC premia les investigadores de la UdG Gemma Bartolí i Judit Pujol

BARCELONA
societat

Envien a judici els investigats d’apunyalar un noi per motius racistes

santa coloma de farners
SOCIETAT

La gelada afecta els cultius de fruita dolça de Ponent

Lleida
Informe d'AI

Amnistia alerta sobre el col·lapse del dret internacional

barcelona
societat

La Torre de Capdella vol recuperar el complex de Molinos

Torre de Capdella