Salut

Salut

El Trueta implanta una vàlvula cardíaca de nova generació

És el primer hospital de Catalunya i el tercer de l’Estat que col·loca aquest tipus de pròtesi, que pot durar fins a vint anys

El pacient, de 66 anys, va ser operat fa dinou dies i ja fa vida normal

Enric Tauler, un veí de 66 anys de Castell d’Aro, és el primer pacient de tot Catalunya que porta implantada una vàlvula cardíaca biològica de nova generació. Aquest tipus de vàlvula ofereix una major durabilitat que la resta de pròtesis de teixit biològic que hi ha al mercat –pot funcionar de manera òptima fins a 20 anys– i permet la seva renovació per via percutània, és a dir, sense haver de passar per una segona operació a cor obert. La intervenció per a la implantació d’aquesta vàlvula aòrtica va ser a càrrec dels especialistes del servei de cirurgia cardíaca del Trueta, que és el primer hospital de Catalunya i el tercer de l’Estat espanyol que fa aquest tipus d’intervenció. L’operació es va dur a terme el dia 2 d’octubre i el pacient, que tenia una valvulopatia aòrtica, ja fa vida normal.

Les vàlvules de característiques similars que s’apliquen habitualment tenen com a principal inconvenient la calcificació i el deteriorament que afecta el seu funcionament. Això obliga a fer un recanvi de pròtesi al pacient al cap d’uns quinze anys de la intervenció. El cap de servei de cirurgia cardíaca del Trueta, el doctor Juan Bustamante, va explicar ahir, acompanyat de la resta d’equip mèdic i d’infermeria que va prendre part en la intervenció, de tres hores de durada, que el gran handicap de les vàlvules biològiques tradicionals és justament que la seva durabilitat se situa entre els 10 i els 15 anys. “Normalment, passats quinze anys, aquests pacients s’han de reintervenir i en el cas d’aquest pacient la probabilitat de reintervenció és menor. I a més, en el supòsit que necessités una reintervenció, la vàlvula està dissenyada perquè se’n pugui implantar una de nova per via percutània. D’aquesta manera no hauria de tornar-se a operar a cor obert”, va exposar el doctor Bustamante. Aquest tipus de procediments de cirurgia cardíaca són d’alta especialització, pel grau d’expertesa tècnica quirúrgica i professional que requereixen i l’elevat risc que tenen per als pacients.

Per al tractament de les valvulopaties aòrtiques, les pròtesis mecàniques són l’alternativa a les biològiques. Les primeres tenen una durada més llarga, però un inconvenient principal: la medicació anticoagulant que cal prendre pot generar problemes de sagnat al pacient i l’obliga a portar un control de la dieta molt més estricte que en el cas de les vàlvules biològiques. S’opta per les vàlvules de teixit biològic en dones que volen quedar embarassades i no poden prendre anticoagulants, i en els pacients majors de 70 anys en els quals es considera que la pròtesi serà vàlida fins al final de la seva vida. L’any passat, al Trueta es van fer 75 operacions per implantar vàlvules aòrtiques. El doctor Bustamante calcula que entre 10 i 15 pacients es podran beneficiar d’aquestes noves vàlvules.

Aquesta pròtesi és pionera a Catalunya i molt innovadora a Europa. S’ha fet servir al Regne Unit, Suècia i Suïssa. L’hospital Josep Trueta participarà en un estudi multicèntric europeu que analitzarà els avantatges d’aquesta nova pròtesi.

“Vull fer el camí de Sant Jaume”

El pacient, que ahir mateix va descobrir amb sorpresa que era el primer català que estrenava aquest tipus vàlvula, va relatar que va ser arran d’una caminada quan va adonar-se que alguna cosa fallava. Estava acostumat a recórrer 40 quilòmetres diaris, fins que un dia, quan tot just havia començat a caminar, va caure desmaiat a terra “com un sac”, segons va dir ell mateix. Després de vuit mesos de proves, li van diagnosticar la valvulopatia aòrtica (un mal funcionament de l’artèria aorta). Va ingressar l’1 d’octubre al Trueta després de ser un dels primers del poble d’anar a votar. I l’endemà va entrar a la sala d’operacions. “Ara no em deixen fer els 40 quilòmetres cada dia, però camino una hora al matí i una altra a la tarda. Les ganes són de fer cada dia més i l’any vinent tornar a fer el camí de Sant Jaume”, va indicar. La seva dona va expressar el seu agraïment envers l’equip mèdic i tot el personal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona
DOSSIER

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró