Salut

Ocupació

Les baixes laborals creixen un 11% respecte al 2016, a Lleida

Les comptabilitzades a Ponent, un 15,8%, se situen per sota de l’índex català, que és del 21,2%, segons un estudi

L’absentista lleidatà té de 31 a 40 anys, amb 3 anys d’antiguitat a l’empresa, i falta, sobretot, dilluns i dimarts

L’absentisme laboral provocat per baixes mèdiques ha crescut de manera notable els últims mesos, en un 11%, coincidint amb el repunt d’afiliació a la Seguretat Social, segons constata l’observatori d’absentisme de Catalunya, elaborat per la mútua Asepeyo entre 82.000 empreses i 666.000 treballadors. En l’estudi s’afirma que el percentatge de baixes a Ponent és del 15,79% dels treballadors, mentre que a Catalunya aquest índex se situa per sobre, en el 21,21%. Menys d’un 1% ha faltat a la feina per més de tres processos mèdics, mentre que la resta n’ha registrat un o dos.

El perfil de l’absentista, segons la denominació que s’utilitza a l’anàlisi d’Asepeyo, és el d’un home de 31 a 40 anys i amb menys de tres d’antiguitat a l’empresa. En el cas de les comarques de Lleida, s’han registrat més homes de baixa (50,71%) que dones, dada que contrasta amb les del global de Catalunya, on les baixes de les dones suposen el 54,52%.

Pel que fa als dies de la setmana amb més incidència en baixes, són els dilluns i els dimarts, amb gairebé la meitat dels casos, i prop del 64% tenen una durada inferior als 15 dies. L’estudi destaca que a la província de Lleida s’emeten menys baixes per recaigudes que a la resta de Catalunya, amb només un 6%, dada que s’allunya de la del global del país en gairebé un 1,5% menys. Resulta d’especial interès destacar que els treballadors més grans de 60 anys són els que menys agafen la baixa, amb només un 3,89% dels casos.

La causa més freqüent de baixa a Catalunya és la patologia de traumatologia (relacionada amb la zona lumbar), amb una mitjana de 37 dies de baixa a l’any, seguida de les psicològiques, amb una mitjana de 53 dies anuals.

A nivell estatal, Asepeyo ha fet una recerca per mesurar la gestió de l’absentisme a les empreses. L’estudi revela que el 71% de les organitzacions no tenen un pla de millora per gestionar l’absentisme i els fa falta un model de diagnòstic específic de les absències o assistències.

En una jornada organitzada per aquesta entitat sanitària, es va insistir en la importància de la cultura preventiva a les empreses per contribuir a entorns més segurs per als treballadors i també per afavorir actituds positives que ajudin a evitar les baixes.

LA XIFRA

49
per cent. Falta dilluns i dimart
s, els dies amb més baixes a Ponent, similar a l’índex català, que és del 48%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia