Salut

Societat

Imatges contra l’Alzheimer

El fotògraf guixolenc Jordi Gallego exposa a Sant Feliu 52 de les 365 instantànies que va protagonitzar la seva mare el llarg del 2015, arran que li fos diagnosticada la malaltia degenerativa

El divertiment, d’inici, els va donar qualitat de vida

Fotografia vs Alzheimer és el títol del projecte que el fotògraf Jordi Gallego (Sant Feliu de Guíxols, 1954) va començar a compondre improvisadament el 2014, quan van diagnosticar la malaltia a la seva mare, Lolita Caldas. Com a al·licient per fugir de la rutina quotidiana de cuidador i pacient, va començar a retratar-la per posar rostre a la malaltia, “però la temàtica del dia a dia del malalt quedava curta i de mica en mica es van obrir altres vessants”, com ara les sortides a festes i fent-la posar com a model en diversos racons de la geografia ganxona i d’altres llocs de les comarques gironines.

El resultat final, una galeria de 365 fotos per a cada dia d’un any sencer, que va començar a penjar al web especialitzat de fotografia 500px . Fins que un dia va descobrir que el conjunt de les imatges havia aplegat 1,2 milions de visionaments. Va decidir presentar-ne una selecció a les beques anuals dels Amics de la Fotografia de Torroella i va merèixer un dels tres premis, a més d’una primera exposició el 2016 al claustre de l’antic hospital torroellenc, amb un recull de 36 de les imatges.

Des d’aleshores, Gallego confessa que se li va girar feina. La mostra s’ha exposat en el Festimatge de Calella (Maresme), a Parets del Vallès, i ha elaborat un audiovisual que ja ha presentat en diverses poblacions, també anteriorment a Sant Feliu. Però fins ara, a casa, una exposició de gran format s’havia resistit per manca de lloc zls equipaments municipals. Finalment han aconseguit quadrar l’equació espai-temps i a partir d’ahir al migdia (quan es va fer l’acte d’inauguració) obrirà portes una mostra ampliada fins a les 52 instantànies a la tercera planta del monestir de Sant Feliu, on es podrà visitar gratuïtament fins al 31 de gener.

Entre els atractius de l’exposició inaugurada, a més del fet que creix el recull d’imatges, hi ha l’ampliació dels formats de la majoria de fotografies, diverses ampliacions i un conjunt de les 365 imatges concentrades en un únic panell. Tot plegat, complementat amb els textos de la psicòloga Anna Puig, de l’associació guixolenca Entorn Malalts Alzheimer i Demències (EMAD).

El costat terapèutic

A banda de l’atractiu artístic de la mostra, Gallego destaca l’impuls terapèutic que els va suposar el projecte per superar els mesos posteriors al primer diagnòstic: “A més de la distracció, ens va donar ànims a tots dos.” Tres anys després, celebra que els estralls de l’evolució de la malaltia encara són benèvols per a la seva mare, que pot fer una vida relativament normal i ahir va fer l’esforç de ser present en l’estrena.

El fotògraf, que va oferir el projecte a la Fundació Pasqual Maragall, continua rebent propostes per dur les fotografies a altres poblacions catalanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT