Salut

Societat

El brot de gastroenteritis de la Cerdanya afecta 241 nens

Els alumnes i els sis docents que han emmalaltit durant una estada d’esquí pertanyen a set centres educatius de Catalunya

L’estació de Masella, l’únic lloc on van coincidir tots els afectats

El brot de gastroenteritis que es va notificar dimecres a la Cerdanya afecta un total de 247 persones entre alumnes i professors que feien activitats d’esquí i muntanya en aquella zona. Segons la darrera informació facilitada ahir pel Departament de Salut, els afectats són 241 menors d’entre 8 i 14 anys i 6 professors de set centres educatius de Catalunya (dos del Gironès, tres de Barcelona sud i dos del Barcelonès nord), i també un grup de francesos. Tot i que es tracta d’un brot amb un gran nombre d’afectats, els símptomes han estat lleus i cap de les persones que han emmalaltit ha requerit ingrés hospitalari.

L’estació d’esquí de la Masella va ser l’únic lloc on van coincidir els afectats pel brot de gastroenteritis aguda que es va declarar a la Cerdanya. Ahir, durant tot el matí, tècnics de l’Agència de Salut Pública de Catalunya van estar en aquesta estació agafant mostres de diferents productes per tal d’esbrinar l’origen del brot de gastroenteritis. La directora comercial i de màrqueting de l’estació d’esquí de Masella, Maite Martí, va manifestar ahir en declaracions a l’ACN que són els primers interessats a saber on s’ha originat el focus “si és que realment s’ha produït per la restauració de l’estació”. Tot i que l’origen del brot encara no està clar, se sospita que hi podria tenir a veure el pícnic que se’ls servia al migdia a l’estació d’esquí a través d’una empresa de càtering. Tampoc no es descarta, però, que es pugui tractar d’un procés víric.

El brot de gastroenteritis va tenir lloc durant unes estades d’esquí i muntanya protagonitzades per alumnes de set escoles de Catalunya i també d’un grup d’escolars francesos. Els afectats van estar allotjats en cinc hotels diferents de la Cerdanya. Els primers símptomes del brot de gastroenteritis aguda –confirmat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, encarregat de la investigació epidemiològica i ambiental– van aparèixer dimecres al matí. La majoria dels afectats van tenir vòmits, nàusees i dolor abdominal, acompanyats en alguns casos de febre i diarrea.

Josep Cortada, director de l’institut Narcís Xifra de Girona, centre al qual pertany un grup de 57 alumnes de segon d’ESO afectats pel brot, va explicar ahir que els primers escolars que van trobar-se malament van manifestar símptomes a l’hora d’esmorzar, abans d’anar a les pistes d’esquí. A mesura que va avançar el matí, el nombre d’alumnes amb malestar va anar en augment i els afectats ja van rebre assistència dels serveis mèdics de les pistes d’esquí. Ateses les circumstàncies, es va decidir avançar la tornada dels alumnes i, d’acord amb les directrius donades pel Departament de Salut, es van derivar tots al CUAP Güell de Girona. Allà, van ser atesos 57 alumnes i un professor del centre, per mitjà d’un equip mèdic i d’infermeria que es va reforçar expressament per aquest episodi amb quatre metges i quatre infermeres. A més d’atendre els joves, es va informar les famílies dels alumnes de la situació i també de les mesures que s’havien de prendre. Cap dels alumnes afectats no va anar ahir a classe.

Cortada va explicar que els alumnes de l’institut que van resultar afectats pel brot van estar allotjats a l’hotel Bellavista de Bellver de Cerdanya, on només esmorzaven i sopaven, ja que la jornada se la passaven a les pistes d’esquí. Els dinars eren uns pícnics que els servien a les mateixes estacions d’esquí, l’únic lloc on van coincidir amb la resta de joves afectats pel brot, segons va explicar Cortada.

Una altra part dels afectats, concretament 81 per sones de dos centres educatius diferents, van estar allotjats al Campus Cerdanya de Puigcerdà, on dimecres es va desplaçar un equip d’atenció primària de la Fundació Hospital de Puigcerdà per atendre’ls in situ. Aquest equip estava format per tres metges, cinc infermeres i una auxiliar administrativa. També va haver-hi un grup de 25 afectats que es va allotjar a Prats i Sansor, fins on es van desplaçar professionals del centre d’assistència primària de Bellver de Cerdanya. I 16 més es van allotjar a Llívia, on es van desplaçar dues infermeres. El grup de francesos van ser atesos a Masella i van marxar als seus domicilis. D’entre tots els afectats, dos van ser traslladats a l’hospital transfronterer de Puigcerdà, però no es va considerar necessari ingressar-los-hi.

LES XIFRES

80
afectats
van estar allotjats al Campus Cerdanya de Puigcerdà.
57
alumnes
de segon d’ESO de l’institut Narcís Xifra de Girona, entre els afectats pel brot.

“El que no havia passat en deu anys ha passat ara”

“Tot ha quedat en un espant i ja està. El que no havia passat en deu anys, ha passat ara”, va afirmar ahir una responsable del Campus Cerdanya, l’allotjament de la part més important d’afectats d’aquest brot. Va destacar, però, que el seu és l’allotjament amb més capacitat per a estades escolars a la neu de la comarca. Segons ella, aquesta setmana hi tenen quatre escoles i només han resultats afectats els alumnes dels dos centres que dimecres van anar a esquiar a Masella. Va explicar que totes les escoles i el personal i mestres van fer el mateix sopar, i que només els que van anar a Masella van resultar afectats. Una de les responsables d’Intercerdanya, una empresa que organitza estades a la neu per a grups, ha explicat que quan van detectar els problemes dels alumnes van comunicar-los al CAP de Puigcerdà, que va desplaçar un equip de professionals al lloc on hi havia els afectats. “L’afectació va ser lleu, els van donar Primperan i molts ja van anar a esquiar l’endemà”, va assegurar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES