Salut

Il·lustrar l’atenció pediàtrica

L’associació AcompanyArt decorarà, aquest estiu, espais assistencials infantils del CAP de Palafrugell i l’hospital de Palamós

Tenen els primers personatges, l’assessorament de l’il·lustrador Ignasi Blanch i volen abastar altres àmbits

La iniciativa d’un equip de professionals de l’àmbit de la salut, l’art, l’educació i la psicologia ha confluït en AcompanyArt, una associació sense ànim de lucre constituïda el maig de l’any passat que vol millorar la qualitat dels espais i l’atenció que reben els infants i les seves famílies a les unitats pediàtriques. A partir de la reflexió i l’anàlisi de la situació de l’àmbit sanitari i educatiu, pretenen minimitzar l’angoixa, la por i la incertesa que poden viure infants i famílies quan val al metge o a l’hospital. I hi volen fer front amb el poder de la il·lustració.

El projecte ha rebut el vistiplau de la Fundació Hospital de Palamós, que gestiona diversos dels centres d’atenció primària (CAP) de la comarca i l’hospital de Palamós. S’ inspira en l’actuació d’altres entitats i projectes pioners i referents, en especial de l’il·lustrador Ignasi Blanch, que ja ha decorat altres espais d’atenció pediàtrica amb el projecte Humanitzem els hospitals i els assessora. La col·laboració dona fruits i, recentment, l’entitat ha signat un conveni de col·laboració amb la Fundació Hospital de Palamós per tirar endavant el nou projecte Donem color a la nostra sanitat, una prova pilot àmplia i ambiciosa per remodelar les sales d’urgències de pediatria, el túnel d’entrada a les sales quirúrgiques i la planta de pediatria (habitacions i passadís) de l’hospital de Palamós, a més de tota l’àrea de pediatria del CAP de Palafrugell.

Participació d’il·lustradors

Per materialitzar la iniciativa i enriquir-la, AcompanyArt ha cercat la participació social i professional. Per això, el passat desembre van convocar una cinquantena de professionals i estudiants del món de la il·lustració, que esdevindran protagonistes d’aquest procés de transformació d’espais.

Les seves propostes han estat valorades i seleccionades pel mateix Blanch, que els acompanyarà i coordinarà al llarg del projecte. Per començar, la setmana del 25 de juny a l’1 de juliol del 2018, els il·lustradors escollits donaran vida a les parets dels centres recreant la flora, la fauna i els paisatges més representatius del patrimoni natural de la Costa Brava. Miraran de conjugar art, salut, cultura i natura per induir i promoure benestar a les persones.

L’Aloa, el primer personatge

D’acord amb aquesta visió integradora, l’il·lustrador Raül Castillo, un dels membres de l’associació, ha creat l’Aloa, protagonista principal que guiarà l’aventura i el camí per recuperar la salut, tot esdevenint nexe del procés de cura i guariment. El resultat final és que tant els infants com les famílies estiguin sempre acompanyats.

Un cop feta la prova pilot, es valorarà la possibilitat d’estendre-la a altres hospitals i centres sanitaris de la comarca. Però, més enllà de la simple decoració, els membres d’AcompanyArt creuen que també es pot modificar el vestuari del personal sanitari per moderar les desigualtats professionals, crear sales d’espera ludicoeducatives, potenciar el paper de la psicologia i l’acompanyament emocional i vincular la feina amb les escoles –amb materials pedagògics saludables, creant recursos literaris i musicals per disminuir la resistència de l’infant a les possibles intervencions. L’entitat espera que les repercussions de la prova pilot en garanteixin la continuïtat. “No oblidem que parlem d’un projecte transformador pioner a la demarcació de Girona, que posa llum en una problemàtica social evident que cal que es tracti i que ens beneficia a tots”, sostenen. De retruc, destaquen l’aposta per la “difusió de la riquesa del nostre patrimoni natural i cultural entre tots els visitants d’arreu del món que s’acostin a la Costa Brava”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona