Salut

La llista d’espera de pacients per operar-se baixa un 9,5%

L’activitat quirúrgica creix un 3,7% en un any a la regió sanitària i es redueix un 19% la llista de pacients per ser intervinguts de pròtesis de maluc i genoll o cataractes

L’Hospital Josep Trueta té una llista d’espera de 5.035 pacients

Un total de 14.183 gironins estaven a finals d’abril en espera de ser cridats per ser operats en algun dels centres de la regió sanitària de Girona. És una xifra un 9,5% inferior a la d’un any enrere, quan hi havia 15.671 pacients en llista d’espera, és a dir, en números absoluts, 1.488 gironins menys a la llista que fa un any segons dades del Departament de Salut.

La reducció més important fa referència a la llista d’espera dels pacients dels processos garantits, que són aquells que fan referència a cirurgia oncològica, cardíaca, cataractes i pròtesis de maluc i genoll que, a l’abril del 2018, era de 2.818 pacients en espera, mentre que un any enrere, era de 3.487. Segons aquestes xifres, doncs, pel que fa als processos amb garantia, el nombre de pacients esperant ser intervinguts s’ha reduït d’un 19,2%.

Cataractes, la més alta

Una anàlisi més concreta assenyala que de tots els pacients que avui en dia estan pendents d’una operació, 10 són de cirurgia cardíaca –al 2017 eren 14– i 215 són de processos oncològics –221 fa un any–. En aquests dos casos, Salut destaca que no n’hi ha cap fora del termini de garantia, un termini que indica el compromís d’intervenció quirúrgica abans d’uns dies determinats. Pel que fa a cataractes, hi ha 1.595 persones pendents d’una operació –un 13,13% menys que fa un any, quan hi havia 1.836 pacients esperant– i n’hi ha 36 fora del termini de garantia. Pel que fa als pacients en llista d’espera per a una operació de pròtesi de genoll, hi ha un total de 810 pacients esperant ser intervinguts, quan fa un any n’hi havia 1.127, és a dir, que ha baixat un 28,13% la llista d’espera. Finalment, la llista d’espera quirúrgica de pròtesis de maluc, s’ha mantingut estable i actualment hi ha 288 pacients en llista d’espera, només un menys que fa un any.

Pel que fa a les operacions amb termini de referència, el nombre de pacients en llista d’espera ha disminuït un 6,67% –de 12.069 a 11.265 en un any–. Del total d’aquests pacients, 1.625 –un 14,42%– estan fora de termini de referència, que és aquell termini per a l’accés de prestacions sanitàries i que depèn del tipus, ja sigui intervencions quirúrgiques, proves diagnòstiques, consultes d’atenció especialitzada o consultes a programes d’atenció primària.

En total, a la regió sanitària de Girona l’activitat quirúrgica s’ha incrementat un 3,69% el darrer any. Així, entre maig del 2016 i l’abril del 2017 es van fer 35.333 operacions, mentre que del maig del 2017 a l’abril del 2018 se n’han fet 36.638. En total, s’han operat 1.305 gironins més.

Proves diagnòstiques

Pel que fa a les llistes d’espera de proves diagnòstiques, fins ara s’han realitzat 22.476 proves als diferents centres de la regió sanitària, amb un temps mitjà d’espera de 38 dies. En aquest sentit, actualment hi ha 10.496 pacients en llista d’espera pendent de la realització d’algun dels procediments monitoritzats, un 12,2% menys que l’any passat, que n’hi havia 11.955.

Finalment, pel que fa a la llista d’espera de primeres visites a l’especialista, fins a l’abril d’aquest any s’han fet un total de 78.483 primeres visites, amb un temps mitjà d’espera de 60 dies. Segons les mateixes dades, actualment hi ha un total de 49.556 pacients en llista d’espera pendent d’una primera visita.

LES XIFRES

14.183
gironins
estaven a finals d’abril en espera de ser cridats per ser operats en algun dels centres.
1.595
persones
estan pendents d’una operació de cataractes –un 13,13% menys que fa un any.
36.638
Operacions
quirúrgiques s’han fet de maig del 2017 a l’abril del 2018, un 3,7% més que un any abans.

Disminució a la majoria de centres

El nombre de pacients en llista d’espera als centres de la regió sanitària de Girona ha disminuït pràcticament en tots els centres en un any, a excepció, només, del de Figueres, on s’ha incrementat d’un 24,53%. En aquest centre, l’abril del 2017 hi havia 1.977 pacients en llista d’espera de tots els procediments monitoritzats, mentre que a l’abril del 2018 la xifra era de 2.462, és a dir, 485 pacients més. En aquest centre també ha disminuït l’activitat quirúrgica, amb un total de 3.637 operacions. El centre gironí on s’ha registrat un descens més important en les llistes d’espera és l’hospital de Santa Caterina, on la llista d’espera ha disminuït un 34,8% ja que si a l’abril de l’any passat el nombre de pacients en llista d’espera era de 2.961, enguany és de 1.928. Santa Caterina és el que registra unes dades més positives ja que és també on s’ha incrementat més l’activitat quirúrgica en aquest darrer any. D’altra banda, cal afegir també que la clínica Salus Infirmorum, on s’han fet 1.412 operacions, 187 més que un any enrere.

Cataractes i pròtesis, on es triga més a operar

U.C

Pel que fa a les intervencions quirúrgiques garantides, les que registren el temps d’espera màxim garantit més alt són les intervencions de cataractes, pròtesi de maluc i pròtesi de genoll, que tenen un temps màxim garantit de sis mesos. Per darrere, amb un temps d’espera màxim garantit de tres mesos, hi ha les intervencions de cirurgia cardíaca valvular i cirurgia cardíaca coronària. I amb un temps d’espera màxim garantit de 45 dies hi ha 22 procediments oncològics, a excepció dels relatius a la pròstata i bufeta urinària no infiltrant, que serà de 60 dies.

Pel que fa als terminis de referència per a la resta de prestacions sanitàries, aquests responen a criteris clínics d’equitat i, segons explica Salut, s’estableixen temps de referència segons criteris clínics i socials. Així, en els casos d’intervencions quirúrgiques, es preveu 90 dies per a prioritat preferent, 180 dies per a prioritat mitjana i 365 dies -un any– per a prioritat baixa. De totes maneres, aquests terminis no s’apliquen a les intervencions quirúrgiques que ja tenen garantit un termini màxim d’accés.

Pel que fa a les proves diagnòstiques, s’estableix 30 dies per a prioritat preferent i 90 dies per a prioritat ordinària. Les consultes d’atenció especialitzada han de tenir un màxim de 30 dies si són preferents i 90 dies si són ordinàries i, finalment, es donen 48 hores per a una consulta programada d’atenció primària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà

Mig milió d’euros per netejar de pintades les persianes dels comerços

Barcelona

Èxit del simulacre d’avís per risc químic a Tarragona i les Terres de l’Ebre

Tortosa