Salut

Un fàrmac per a la diabetis pot endarrerir l’envelliment

Un estudi liderat per Javier Menéndez, de l’ICO-Idibgi, descobreix un nou mecanisme d’actuació de la metformina

Podria ser la primera teràpia que retardés l’aparició de malalties com el càncer

La metformina, un fàrmac que s’utilitza en el tractament de la diabetis tipus II, és capaç de regular directament la maquinària molecular de l’envelliment. Això és el que ha demostrat un estudi liderat per l’investigador Javier Menéndez, cap del grup de metabolisme i càncer del programa contra la resistència terapèutica del càncer (ProCURE) a l’Institut Català d’Oncologia-Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (ICO-Idibgi). Els investigadors han descobert que aquest fàrmac és capaç d’incrementar els nivells globals d’H3K27me3, una “etiqueta” epigenètica que promou la configuració de l’ADN capaç de protegir les cèl·lules contra el desenvolupament dels tumors malignes i frenar l’envelliment. Així, la metformina podria ser la primera teràpia amb possibilitats d’endarrerir l’aparició de malalties associades a l’envelliment, com ara les malalties cardiovasculars, les neurodegeneratives i el càncer. L’estudi ha estat publicat a la prestigiosa revista Aging Cell, la número 1 en el camp de l’envelliment.

La metformina és un medicament comercialitzat des de fa més de 60 anys per al tractament de la diabetis tipus II (sense dependència de la insulina). Aquest fàrmac actua suprimint la producció de glucosa al fetge i augmentant la sensibilitat dels receptors cel·lulars de la insulina. També se sap que millora l’activitat l’enzim AMPK, capaç de simular els efectes de la restricció calòrica. Aquesta és una de les poques actuacions demostrades per allargar el període de vida saludable i que podria explicar la capacitat de la metformina per incrementar la longevitat en animals de laboratori. Amb tot, a pesar de les nombroses proves epidemiològiques i experimentals que suggereixen la capacitat d’aquest fàrmac per endarrerir l’aparició de malalties relacionades amb l’envelliment, encara es desconeixen amb detall els mecanismes a través dels quals exerceix els seus efectes. Els efectes protectors de la metformina podrien no estar relacionats únicament amb la seva activitat antidiabètica. “El debat actual dins de la comunitat científica se centra a descobrir si la metformina exerceix els seus efectes saludables de manera indirecta o interaccionant directament amb els mecanismes moleculars mateixos que regulen l’envelliment. En aquest escenari, vam decidir fer ús de tecnologies informàtiques basades en la intel·ligència artificial per descobrir, de manera objectiva i sistemàtica, noves possibles dianes de la metformina”, ha explicat el director de l’estudi. Així, l’ús de les eines de programari computacional de la companyia Mind the Byte, ha permès el descobriment de 41 noves possibles dianes de metformina.

LA FRASE

El descobriment obre noves portes a les estratègies de prevenció de malalties cròniques
Javier Menéndez
director de l’estudi

Primer estudi amb humans

A través d’assajos bioquímics, de l’ús de línies cel·lulars d’individus amb síndromes d’envelliment accelerat i d’anàlisi de mostres de teixits procedents d’animals i de pacients amb càncer tractats amb dosis terapèutiques de metformina, els investigadors han estat capaços de confirmar que aquest fàrmac permet bloquejar directament el centre actiu de l’enzim KDM6A/UTX i promoure l’acumulació de “l’etiqueta” epigenètica H3K27me3 en l’ADN de ratolins i humans. L’enzim KDM6A/UTX és el responsable d’esborrar la marca H3K27me3 en el nostre genoma. D’altra banda, la Food and Drug Administration, dels EUA, ha aprovat recentment la realització d’un gran estudi en humans sobre els efectes del fàrmac en la prevenció de les malalties relacionades amb el procés d’envelliment. L’assaig clínic es farà amb una mostra de 3.000 persones d’entre 70 i 80 anys.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Ábalos: “O prenem mesures que redueixin la mobilitat o és molt possible que col·lapsem el sistema sanitari”

barcelona

Vergés apunta que el sistema sanitari estarà en tensió durant moltes setmanes quan baixi la corba del coronavirus

barcelona

Torra demanarà una renda bàsica universal i liquiditat per a empreses a la conferència de presidents

barcelona

Oriol Mitjà fa un assaig clínic amb pacients d’una residència d’Arenys de Munt

barcelona

Catalunya ja supera els 1.200 morts i els 15.000 contagiats

barcelona

El confinament deixa en dubte el pagament de quotes als gimnasos

barcelona

Sánchez rectifica

barcelona

Fira Barcelona acollirà un hospital amb 300 llits

Barcelona

Un curs en l’aire

Barcelona