Salut

Estenen el pla d’atenció a casa de nadons prematurs

Professionals de l’hospital Trueta fan visites a domicili i es coordinen amb el personal de primària abans de traspassar-los els casos

Es podran beneficiar del servei uns 50 nens a l’any

Fa catorze dies que el matrimoni format per Jose Serna i María Paz López, veïns de Llagostera, van deixar la unitat de prematurs de l’hospital Josep Trueta de Girona i van poder anar-se’n a casa amb les bessones gràcies al programa d’hospitalització domiciliària. El programa preveu un seguit de visites a casa dels nadons prematurs per part d’una infermera i d’una pediatra de la unitat de neonatologia del Trueta i la coordinació d’aquests casos amb professionals dels centres d’atenció primària que n’assumeixen el seguiment un cop són donats d’alta del Trueta. Aquest programa es va posar en marxa fa dos anys en forma de prova pilot i en veure els resultats positius, s’ha començat a desplegar per fases per la demarcació de Girona.

Aquest programa permet reduir l’estada hospitalària dels nadons prematurs, de manera que es disminueix el temps d’exposició del nounat a l’ambient desfavorable de les unitats de cures intensives i facilita que els pares assumeixin abans les cures del seu fill d’una manera integral. “Fer atenció a domicili ajuda a normalitzar la situació familiar, perquè tenir els nens hospitalitzats representa una despesa econòmica i un estrès emocional per als pares”, explica la infermera de la unitat de neonatologia del Trueta, Montse Reixach. Per als nens també es beneficiós perquè, segons destaca Reixach, la corba de creixement dels infants prematurs és millor a casa que a l’hospital i poden fer un alletament a demanda i no limitada a horaris. A més, segons ressalta la pediatra del Trueta, Núria Espuña, anar abans a casa també representa allunyar els infants de les possibles infeccions hospitalàries, la qual cosa redunda en la seva seguretat.

El pla està especialment indicat per als anomenats grans prematurs, és a dir, els que han nascut amb un pes inferior als 1,5 quilograms o abans de les 32 setmanes de gestació. En una primera fase, es va tenir en compte que el domicili estigués a un màxim de 30 quilòmetres de distància del Trueta i dins de la fase 2, es va augmentar el radi d’inclusió al programa fins a 45 quilòmetres de l’hospital.

Aquest any s’han inclòs en el programa catorze nadons. Es calcula que quan estigui totalment implantat, se’n podran beneficiar entre 40 i 50 a l’any. Aproximadament un 17% dels naixements que tenen lloc al Trueta són de nadons prematurs, nascuts abans de les 37 setmanes. Actualment, un 87% dels nadons que neixen al Trueta amb menys de 1.500 grams sobreviuen. En els últims anys ha augmentat de manera important la supervivència dels nadons prematurs de pes molt baix. I hi ha estudis que indiquen que els prematurs presenten una millor evolució si els pares poden integrar-se en la seva cura d’una forma precoç i de forma contínua.

LA XIFRA

87
per cent
dels nadons que neixen al Trueta amb un pes inferior als 1.500 grams, sobreviuen.

“El programa és cent per cent recomanable”

Les filles del matrimoni Serna-López, les bessones Lola i Amaya, van venir al món a les 28 setmanes i 4 dies de gestació. Pesaven una 1,2 quilograms i l’altra, 1,3. Les nenes han tingut una molt bona evolució i, 69 dies després de néixer, pesen 3 quilograms cadascuna. Ahir, van rebre la visita de les professionals del Trueta, que les van pesar i els van administrar les seves dues primeres vacunes. En comprovar que tot era correcte, els van donar l’alta mèdica i ahir mateix es va traspassar el seu seguiment a la infermera del CAP de Platja d’Aro. “La primera nit que vam passar a casa gairebé no vam dormir perquè vam estar molt pendent d’elles, però a poc a poc ens vam anar adaptant”, va explicar ahir la mare, que es va mostrar molt satisfeta amb l’atenció i el suport que ha rebut de tot el personal sanitari. “És un programa recomanable al cent per cent”, va afirmar ahir María Paz, que aplica a casa les rutines que va aprendre a la unitat de prematurs del Trueta, on van passar moltes hores abans d’anar a casa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt