Salut

Denuncia la mort d’una dona que va fer pseudoteràpia

L’oncòleg de Girona Joaquim Bosch va donar a conèixer el cas d’aquesta malalta de càncer de mama a través de Twitter

Salut i el COMG han obert investigacions

L’oncòleg de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) Girona Joaquim Bosch-Barrera ha denunciat públicament que una dona que tenia un tipus de càncer de mama molt agressiu va morir fa dues setmanes a l’hospital Josep Trueta de Girona després de rebutjar els tractaments mèdics i optar per teràpies alternatives. El doctor Bosch-Barrera va denunciar aquest cas a través de Twitter amb dues piulades en què relatava la situació amb què es va trobar i la seva opinió. “En una guàrdia una dona jove acudeix per febre. Càncer de mama en tractament amb teràpies alternatives. –I el teu terapeuta alternatiu què et diu del teu tumor? –Diu que si surt cap enfora és bo, perquè significa que s’està oxigenant”, va dir en la primera piulada, que anava acompanyada d’una imatge molt crua sobre l’aspecte del pit que tenia la dona que va atendre que hores més tard va retirar. En la segona piulada deia: “Per a tot tenen una resposta, aquests malvats. Per casos com aquests no puc callar, juguen amb la vida i la salut de les persones. Si això ho fa un metge acaba entre reixes, ells segueixen enriquint-se enganyant nous malalts.” Va acabar les dues piulades amb l’etiqueta #StopPseudoterapias.

Arran d’aquesta denúncia pública, les xarxes socials van començar ahir a bullir fent servir aquesta mateixa etiqueta i van aparèixer les primeres reaccions del col·lectiu mèdic i de les autoritats sanitàries. El president del Col·legi Oficial de Metges de Girona (CONG), Josep Vilaplana, va anunciar ahir al matí, també a través d’una piulada, que el COMG ha obert un expedient informatiu per valorar si el practicant de “la medicina ortomolecular” induint a l’engany hauria pogut fer intrusisme. I demanava al Departament de Salut que intervingués en l’afer. Per mitjà també de Twitter, Salut va indicar que la direcció general d’Ordenació Professional i Regulació Sanitària ha obert un expedient informatiu per investigar el cas. I hi va afegir: “El Departament de Salut recorda que sempre aposta pels tractaments validats i amb base científica, i que les teràpies complementàries i/o alternatives mai poden substituir un tractament validat.”

La dona va arribar a urgències del Trueta el desembre de l’any passat. Va ser operada, però, a causa de l’extensió de la malaltia, va morir fa dues setmanes a l’hospital.

LA FRASE

Per casos com aquests no puc callar, juguen amb la vida i la salut de les persones
Joaquim Bosch-Barrera
oncòleg de l’ico girona

Principis per indicar teràpies complementàries

El Consell de Col·legi de Metges de Catalunya (CCMC) ha aprovat un document en què defineix quins són els principis bàsics que han de seguir els metges que indiquen teràpies complementàries. Recorda que aquestes mai poden substituir un tractament mèdic validat. “Les teràpies de caràcter complementari, tot i pretendre contribuir a millorar l’estat del pacient, no poden ocupar mai un paper principal ni exclusiu en el maneig de cap patologia”, s’exposa en la introducció del decàleg. A partir d’aquí, la indicació de teràpies complementàries per part d’un metge, així com la seva divulgació, han d’anar acompanyades d’informació molt clara sobre el caràcter no substitutori d’aquests procediments. El procés d’informació al pacient ha de ser molt rigorós. El metge té l’obligació d’insistir en la necessitat de no abandonar cap tractament principal i necessari. Ha de vetllar perquè l’aplicació de teràpies complementàries no interfereixi amb l’acció dels tractaments principals ni pugui perjudicar el pacient. El document exclou del concepte de teràpies complementàries aquells procediments que indueixen de manera clara a l’abandonament de tractaments validats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar