Salut

“Mai més hi haurà lliteres als passadissos d’urgències”

El cap del servei d’urgències del Trueta diu que la situació anterior era una anomalia

Les noves instal·lacions han permès millorar l’eficiència

Els 22 boxs tenen espai suficient perquè hi hagi un acompanyant

L’entrada en funcionament, ara fa un mes, d’una part de les noves instal·lacions del servei d’urgències de l’hospital Josep Trueta de Girona suposa l’eradicació definitiva de la presència de lliteres als passadissos, segons assegura el cap del servei, el doctor Pere Rimbau. “Que hi hagués lliteres als passadissos era una situació completament anormal, i sempre vaig lluitar perquè no es normalitzés; era d’aquella manera per l’espai que ocupava. Però a la nova àrea d’urgències mai més hi haurà cap llitera als passadissos.” Així de contundent s’expressa el doctor Rimbau, responsable de les urgències de l’hospital de referència de la regió sanitària de Girona des de fa vuit anys i que fa una mica més d’un mes ha complert literalment una part del seu somni. L’àrea que s’ha estrenat és una tercera part del que serà el nou servei un cop s’hagin completat les diverses fases de les obres, que es calcula que estaran enllestides l’estiu del 2019. Després de setze mesos d’obres en l’espai de l’antic laboratori, que va ser traslladat a Salt, el 18 de juliol va entrar en funcionament un sector de les noves urgències del Trueta, per on passen anualment 72.000 pacients, procedents de tota la demarcació de Girona. La nova àrea, que en superfície és una mica més reduïda que la que es tenia fa un mes, disposa de 22 boxs i 31 punts assistencials. Alguns boxs són individuals i d’altres permeten posar-hi dos punts d’assistència en cas de necessitat. Tots tenen prou espai perquè el pacient pugui tenir un acompanyant. L’espai central està dividit en tres àrees i cadascuna de les quals té assignat un equip de treball format per metges i infermeres, que tècnicament anomenen clúster. En aquests moments, una d’aquestes zones s’ha destinat a atendre els pacients més crítics, mentre que els altres dos clústers gestionen, respectivament, els onze boxs. “Aquest sistema de treball permet guanyar temps a l’hora d’atendre els pacients i assegura que sempre hi hagi espais lliures”, exposa el cap del servei. Un sistema que, com assenyala Rimbau, si bé ja s’intentava implantar a les antigues urgències, era difícil d’aplicar perquè les condicions arquitectòniques no acompanyaven.

En aquest primer mes, s’han atès prop de 6.000 pacients i, de moment, segons destaca el doctor Rimbau, ha aparegut un indicador que confirma que el sistema de treball per clústers combinat amb els nous espais dona com a resultat un augment de l’eficiència: el temps mitjà de resolució –el temps que transcorre des que el pacient entra per la porta del servei d’urgències fins que en surt– s’ha situat per sota de les quatre hores. I un altre indicador que es considera positiu i que es manté estable és que el pacient que arriba a urgències té la primera valoració del seu estat de salut en un temps inferior als sis minuts, per sota dels deu minuts recomanats.

LES XIFRES

6.000
pacients
s’han visitat en aquest darrer mes a la nova àrea d’urgències de l’hospital Josep Trueta.
5
hores
era el temps mitjà de resolució que havia registrat darrerament aquest servei. Ara és inferior a 4 hores.
10
minuts
és el temps recomanat per fer la primera valoració del pacient. Al Trueta és inferior a 6 minuts.

“Aquest hivern, quan arribi la grip, encara patirem”

Els responsables d’urgències ja han començat a fer reunions amb la direcció del centre hospitalari per organitzar-se de cara a l’hivern i a l’arribada de la temuda epidèmia de grip i per intentar prendre les mesures necessàries per minimitzar-ne l’impacte en el servei d’urgències. “Sabem que patirem, perquè encara no disposem de tota la nova àrea. De fet, tenim menys metres quadrats, i a més no farem servir els passadissos d’esponges. Caldrà buscar espais alternatius per encabir-hi els pacients en els moments de col·lapse”, explica el doctor Rimbau. Una situació que, segons indica, es produeix per la falta de drenatge de pacients d’urgències cap a les plantes de l’hospital, la qual cosa dona lloc a “taponaments”. “A urgències tenim una capacitat molt gran de veure pacients, però necessitem drenar-los”, explica. Una dada que cal tenir en compte, segons el cap del servei, és que més del 50% dels pacients que arriben a urgències del Trueta són dels nivells 1, 2 i 3, és a dir, els més greus. I el 20% requereixen ingrés a planta. Amb tot, un dels aspectes que valora positivament el doctor Rimbau és la previsible entrada en funcionament de la nova unitat de cures intensives de l’hospital Santa Caterina de Salt, “ja que farà de vas comunicant amb el Trueta”.

De tota manera, els professionals d’aquesta unitat, on treballen 120 persones entre metges, personal d’infermeria, zeladors i administratius, confien que aquest serà el darrer hivern dur que passaran abans no tinguin la nova àrea al complet.

Les obres de la segona fase ja han començat

N.A

Les obres corresponents a la segona fase del projecte de reforma i ampliació de les urgències ja han començat. Els treballs afecten ara justament l’espai de les antigues urgències. Hi ha alguns espais d’aquesta zona, no afectats per les obres, que encara es fan servir, per exemple, com a sala d’espera per als pacients, i també per fer el traspàs dels malalts que hi arriben amb les ambulàncies. Abans de la posada en funcionament de la nova àrea, els treballadors de les ambulàncies entraven els pacients fins a l’interior de les instal·lacions i ara això ha canviat i s’usa un espai per fer el canvi.

Aïllament de pacients

Un altre canvi que es produirà quan tot el servei estigui renovat i ampliat és que hi haurà dues entrades diferenciades: una per als pacients que arriben amb les ambulàncies i una altra per als malalts que hi accedeixen per si mateixos. Des que va obrir la nova àrea, l’accés a urgències –que encara ara és únic per a tothom– es troba situat a uns quinze metres del que hi havia abans. Una altra novetat d’aquesta àrea és que ja hi ha boxs que estan preparats per aïllar malalts que o bé tenen una malaltia infecciosa, com per exemple l’Ebola, o bé s’han de protegir de possibles infeccions perquè tenen el sistema immunodeprimit. Es tracta de boxs amb uns tancaments especials i amb finestres des de les quals, si cal, es poden vigilar els pacients des del punt central de control. Els treballs que es duen a terme són a càrrec de l’empresa CRC Obras y Servicios SL. Es van adjudicar per un import de 3.622.590 euros (IVA inclòs). El projecte global permetrà ampliar notablement la superfície del servei, que passarà dels 1.200 m² als 2.300 m². D’acord amb el calendari previst, l’estiu que ve estarà tot enllestit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida