Salut

El govern espanyol es compromet a retirar el recurs a la Llei catalana de sanitat universal

El govern del PSOE ho farà a canvi del ‘sí’ d’ERC i PDeCAT a la convalidació del decret d’universalització de la sanitat al Congrés dels Diputats

El ple del Congrés dels Diputats ha convalidat aquest dijous el reial decret del govern espanyol per a la recuperació de la sanitat universal per a tots els residents a l’Estat. L’executiu socialista ha obtingut el suport del seu grup, de Podem, Cs, PNB, ERC, PDeCAT, Compromís i Bildu. L’aprovació ha estat possible fruit del compromís del govern espanyol de retirar el recurs que el govern de Mariano Rajoy havia presentat contra la Llei de sanitat universal catalana. “Ha fet falta una desgastant pressió per part dels partits sobiranistes per arrencar aquest compromís”, ha afirmat la vicepresidenta del PDeCAT, Míriam Nogueras. “‘

La ministra ha apuntat a aquesta retirada del recurs durant la seva intervenció al ple del Congrés dels Diputats. “Un cop modificada la norma, els recursos interposats (contra lleis autonòmiques com la catalana) han de ser analitzats, perquè jo tenen sentit, perquè el fons ja ha canviat i s’obre el camí al desestiment amb diàleg amb els governs autonòmics respectius”.

La ministra de Sanitat, Carmen Montón, ha assegurat que aquest és “un autèntic canvi de model en l’atenció sanitària a l’Estat” perquè ara s’atendrà les persones en la seva condició de ciutadans, i no “d’assegurats”. Segons Montón prestarà el servei “com un dret bàsic de tota persona” tal com recull la Constitució espanyola, i es posa punt i final a la “involució” que va suposar la “retallada de drets” del govern de Mariano Rajoy.

El decret ha obtingut el ‘sí’ d’ERC i PDeCAT després que el govern espanyol s’hagi mostrat disposat a retirar el recurs que l’executiu de Mariano Rajoy havia interposat al Tribunal Constitucional contra la llei catalana de sanitat universal. Segons la ministra Montón els recursos presentats “han de ser analitzats” i perquè “el fons ha canviat” i s’obre ara “el camí de la desestimació” dels recursos. La ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, també va apuntar que el canvi de model impulsat per l’executiu de Sánchez “obre la porta al desestiment en els recursos presentat davant les lleis autonòmiques que preveuen l’accés per part d’immigrants en situació irregular”.

La diputada i vicepresidenta del PDeCAT Míriam Nogueras, ha recordat que Catalunya “ja ha fet els deures” amb una llei “que van tombar”, i ha celebrat que la ministra hagi confirmat que l’executiu espanyol aixecarà la suspensió de la norma després de “setmanes” pregonant-ho sense fer res. “Ha fet falta una desgastant pressió per part dels partits sobiranistes per arrencar aquest compromís, potser no tenien tan clar que ho volien fer”, ha dit Nogueras, que ha advertit que la seva formació votarà ‘no’ cada cop que no hi hagi un pas endavant.

El diputat d’ERC Joan Olòriz ha s’ha referit també a aquesta pressió dels grups sobiranistes per a la retirada del recurs al Constitucional. “Hem sigut tossuts, i no era perquè pensem que la llei catalana és la millor, sinó que és millor que el seu decret i les garantís que ens dona són imprescindibles per garantir la salut universal”, ha afirmat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona