Salut

El CSS Bernat Jaume redueix un 66% les caigudes de pacients

A Figueres, la integració de psicogeriatria amb els pacients de llarga estada també ha permès reduir fàrmacs

El projecte de pràctica clínica Integració de la unitat de psicogeriatria en una unitat sociosanitària de llarga estada convencional, desenvolupat pel Centre Sociosanitari Bernat Jaume de Figueres, ha permès en un any reduir el nombre de caigudes un 66% entre els pacients atesos. Altres beneficis d’aquest estudi són la reducció d’un 46% del consum de benzodiacepines (fàrmacs per tractar ansietat i agitació). El 40% dels pacients que han participat en el projecte han millorat la seva capacitat funcional durant l’ingrés i el 55% l’han mantinguda.

L’estudi del CCS Bernat Jaume ha estat distingit amb el premi a la millor comunicació oral en el 60è Congrés de la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia, que s’ha celebrat recentment a les Canàries.

Compartir espais

La doctora Esther Celda, que ha liderat el projecte, explica que la iniciativa ha consistit a eliminar les barreres de la unitat de psicogeriatria i permetre que aquests pacients compartissin l’espai amb els de la unitat de llarga estada. L’àrea de moviment resultant han estat tots els espais comuns de la tercera planta del sociosanitari, amb capacitat per a 40 usuaris.

D’altra banda, també ha potenciat una comunicació positiva, orientada a no alterar el pacient en moments de confusió, per reconduir els episodis d’alteració psicològica i de la conducta, amb explicacions tranquil·litzadores, simplificació del llenguatge i comunicació no verbal, entre d’altres. Per fer realitat el projecte s’han dut a terme un seguit d’accions, com ara sistemes de protecció dels carros de cures i de medicació i la instal·lació de mesures de seguretat a la porta principal i a l’entrada de la planta. S’han creat espais polivalents i s’han programat activitats diverses i flexibles que treballen totes les dimensions de les persones.

Els tallers es realitzen en funció de les característiques i de les preferències dels usuaris, de manera que tots hi poden participar, independentment de la unitat a què pertanyin. S’ha incorporat un expert per fer activitats de musicoteràpia.

I, en la part més lúdica, hi han participat joves voluntaris de 4art d’ESO del programa de Càritas Apadrina un avi; amb activitats com ara pintura, conversa i jocs de taula.

El fet que pacients amb deteriorament cognitiu s’hagin relacionat amb d’altres que no en tenen ha estat beneficiós per a tots. Les activitats compartides han permès que pacients amb objectius terapèutics diferents treballin habilitats diferents. Per exemple, en el grup de psicomotricitat, “hi ha pacients que en un mateix exercici treballen la mobilitat i la percepció de l’esquema corporal, mentre que d’altres, per imitació dels moviments dels seus companys, treballen la mobilitat i l’atenció”, explica la doctora.

LA XIFRA

40
per cent
dels pacients que han participat en el projecte han millorat la seva capacitat funcional.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

En marxa un operatiu antidroga per desmantellar dos narcopisos a l’Eixample

barcelona
la videoteca

Quan en un avió et donen instruccions que fan riure... o que fan por

Sant Julià reclama, en una moció, unes atraccions inclusives

sant julià de ramis

Amics del País demana un pacte per Barcelona

barcelona
L’ESCALA

Vint anys de Canal 10

MARTA MASÓ
CAP DE CANALLA DE LA COLLA CASTELLERA DE MARRECS DE SALT

“El món casteller, per a la canalla, és una autèntica escola de la vida”

girona

Hinojosa de Sarrià ha invertit dos milions d’euros en millores

sarrià de ter

La Fira de Sant Martirià de Banyoles, més potent que mai en la quarantena edició

BANYOLES
societat

La Cursa de la Dona restringirà els regals “sexistes”