Salut

El CSS Bernat Jaume redueix un 66% les caigudes de pacients

A Figueres, la integració de psicogeriatria amb els pacients de llarga estada també ha permès reduir fàrmacs

El projecte de pràctica clínica Integració de la unitat de psicogeriatria en una unitat sociosanitària de llarga estada convencional, desenvolupat pel Centre Sociosanitari Bernat Jaume de Figueres, ha permès en un any reduir el nombre de caigudes un 66% entre els pacients atesos. Altres beneficis d’aquest estudi són la reducció d’un 46% del consum de benzodiacepines (fàrmacs per tractar ansietat i agitació). El 40% dels pacients que han participat en el projecte han millorat la seva capacitat funcional durant l’ingrés i el 55% l’han mantinguda.

L’estudi del CCS Bernat Jaume ha estat distingit amb el premi a la millor comunicació oral en el 60è Congrés de la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia, que s’ha celebrat recentment a les Canàries.

Compartir espais

La doctora Esther Celda, que ha liderat el projecte, explica que la iniciativa ha consistit a eliminar les barreres de la unitat de psicogeriatria i permetre que aquests pacients compartissin l’espai amb els de la unitat de llarga estada. L’àrea de moviment resultant han estat tots els espais comuns de la tercera planta del sociosanitari, amb capacitat per a 40 usuaris.

D’altra banda, també ha potenciat una comunicació positiva, orientada a no alterar el pacient en moments de confusió, per reconduir els episodis d’alteració psicològica i de la conducta, amb explicacions tranquil·litzadores, simplificació del llenguatge i comunicació no verbal, entre d’altres. Per fer realitat el projecte s’han dut a terme un seguit d’accions, com ara sistemes de protecció dels carros de cures i de medicació i la instal·lació de mesures de seguretat a la porta principal i a l’entrada de la planta. S’han creat espais polivalents i s’han programat activitats diverses i flexibles que treballen totes les dimensions de les persones.

Els tallers es realitzen en funció de les característiques i de les preferències dels usuaris, de manera que tots hi poden participar, independentment de la unitat a què pertanyin. S’ha incorporat un expert per fer activitats de musicoteràpia.

I, en la part més lúdica, hi han participat joves voluntaris de 4art d’ESO del programa de Càritas Apadrina un avi; amb activitats com ara pintura, conversa i jocs de taula.

El fet que pacients amb deteriorament cognitiu s’hagin relacionat amb d’altres que no en tenen ha estat beneficiós per a tots. Les activitats compartides han permès que pacients amb objectius terapèutics diferents treballin habilitats diferents. Per exemple, en el grup de psicomotricitat, “hi ha pacients que en un mateix exercici treballen la mobilitat i la percepció de l’esquema corporal, mentre que d’altres, per imitació dels moviments dels seus companys, treballen la mobilitat i l’atenció”, explica la doctora.

LA XIFRA

40
per cent
dels pacients que han participat en el projecte han millorat la seva capacitat funcional.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

medi ambient

Manifest contra els tòxics i el plàstic en el consum quotidià

barcelona
societat

Els veïns de Barcelona s’organitzen per lluitar contra el soroll a la ciutat

barcelona
Societat

Absolt l’exalcalde de Sabadell Manuel Bustos d’omissió de persecució de delicte

Sabadell
SANTA COLOMA DE FARNERS

Demanen que s’arxivi el cas de les protestes contra el rei a Caldes

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

El neurocientífic José Ramon Alonso, en unes jornades sobre autisme

girona
Urbanisme

La reforma de Balmes s’estén fins a General Mitre

Barcelona
Infraestructures i Serveis

Territori reforça diverses línies d’autobusos interurbans

Barcelona
GIRONA

L’Ajuntament s’adhereix a la Setmana Sense Soroll

GIRONA
Infraestructures i serveis

Territori avalua si és factible la connexió entre Sabadell i Castellar amb ferrocarrils

Sabadell