Salut

Telemedicina per a les cures pal·liatives, a Olot

L’hospital l’aplica a malalts oncològics i amb malalties cròniques avançades

L’hospital d’Olot i comarcal de la Garrotxa ha activitat la telemedicina per a pacients de cures pal·liatives. Se n’encarrega l’equip del programa d’atenció domiciliària i equips de suport (Pades) de la fundació rectora d’aquest centre sanitari. Fins ara, el contacte amb el malalt i la prescripció del tractament es feia amb visites presencials i per via telefònica. Des d’ara, però, el servei s’amplia i s’ofereix al pacient una tauleta tàctil i un braçalet d’activitat que permet complementar l’atenció convencional. L’adhesió a aquest programa és totalment voluntària.

La telemedicina amb pacients pal·liatius s’utilitza per fer videoconferències, controlar i comparar diàriament les constants amb un braçalet d’activitat i, mitjançant un test en línia basat en el mètode d’Edmonton, permet també mesurar i valorar cada setmana aspectes com ara el dolor, el cansament, les nàusees o l’estat d’ànim.

L’objectiu de l’equip és utilitzar les tecnologies de la informació i la comunicació per millorar el servei i poder arribar a més pacients. Actualment, l’equip de Pades de la fundació està format per un professional de la medicina, un d’infermeria, un de psicologia i un del treball social, que estan en constant coordinació amb els equips d’atenció primària.

El Pades no només tracta pacients oncològics (70%), sinó que també tracta pacients amb malalties cròniques avançades, que suposen un 30% del total. Cada any, dona suport i tractament a 120 persones i de mitjana diàriament dona assistència a uns 25 pacients. Dels pacients que actualment té el servei, n’hi ha dos que ja s’han adherit al programa de telemedicina; tot i haver-hi la possibilitat d’ampliar-ho fins a deu malalts simultàniament.

L’ús de la telemedicina en pacients pal·liatius també serà objecte d’estudi per part del servei de medicina interna de l’hospital d’Olot. Actualment hi ha estudis que han demostrat la utilitat de la telemedicina en pacients pal·liatius oncològics, però no en persones amb malaltia crònica avançada amb necessitat d’atenció pal·liativa.

Aquest estudi està becat per la Societat Espanyola de Medicina Interna amb un total de 22.000 euros i té una durada de dos anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona