Salut

Els centres de salut mental d’adults atenen un 4,5% més de pacients

Concretament en van atendre 14.096 el 2017, dels quals 3.919 eren nous casos

El diagnòstic més freqüent van ser els trastorns bipolars i la depressió

Els centres de salut mental d’adults de la regió sanitària de Girona van atendre 14.906 persones durant el 2017, un 4,48% més que l’any 2016. La prevalença va ser del 2,36% i, del total, 3.919 eren nous casos, un 3,57% més que el 2016.

Seguint la tendència del 2016, els diagnòstics més freqüents van ser la depressió i el trastorn bipolar. En canvi, va disminuir el trastorn adaptatiu i van augmentar els d’ansietat. El de psicosi, en canvi, es manté estable, amb una freqüentació de visites de més de deu per persona l’any. Durant l’any passat, es van atendre 3.785 persones amb diagnòstic de trastorn mental greu, una dada que representa el 26,6% del total de persones ateses, i els centres de la regió sanitària van fer 85.715 visites.

Pel que fa als centres de salut mental infantils i juvenils de la demarcació, van atendre un 7,47% més de pacients l’any 2017, un percentatge que equival a 5.179 pacients, amb una prevalença atesa del 3,71% de la població de referència. L’edat mitjana dels usuaris era de 14,28 anys. En relació amb els diagnòstics tractats, el trastorn adaptatiu va ser el més freqüent, seguit del de dèficit d’atenció i hiperactivitat i dels trastorns d’ansietat. En canvi, s’ha detectat una disminució del 2,42% en els diagnòstics més greus. Els centres de la xarxa van fer un total de 28.354 visites.

D’altra banda, l’hospital de dia d’adolescents va atendre 70 joves, un 69% dels quals eren nenes. La mitjana d’edat es va situar en els 14 anys. Els diagnòstics més freqüents van ser els neuròtics greus (fòbies escolars greus, trastorns del comportament i personalitats amb forta inestabilitat emocional), seguits del trastorn de la conducta alimentària (TCA). A més, es van tractar fins a 21 casos de TCA, un 90,4% dels quals del sexe femení.

Amb drogodependència

Pel que fa als centres d’atenció a les drogodependències (CAS) de les comarques gironines, van atendre durant l’any passat 3.772 persones, un 76,9% de les quals eren homes. Del conjunt de pacients, 1.352 van ser casos nous que van acudir al centre. Un 51% ho van fer per addicció a l’alcohol, un 22% per abús de cocaïna, un 12% per cànnabis i un 8% per consum d’heroïna. En total, s’hi van fer 67.900 visites. Un 19,27% van ser per acollides, un 42% per control de tòxics, un 13,77% per dispensació de metadona i un 4,65% per teràpies de grup. El diagnòstic més prevalent va ser la dependència de l’alcohol, amb un 33,6% dels casos atesos.

Durant l’any passat, a més, els serveis de rehabilitació comunitària van atendre 441 persones, 113 de les quals eren noves usuàries. Totes les persones ateses complien els criteris de trastorn mental greu, amb el trastorn psicòtic com a diagnòstic principal. Els serveis van registrar una mitjana de 64 sessions per pacient i un total de 63.517 activitats.

LA XIFRA

709.220
persones
és la població assignada a la xarxa de salut mental i addiccions: 139.445 menors i 569.775 majors d’edat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona