Salut

L’Hospital Parc Taulí prova el primer fàrmac antisuïcidi del món

Es tracta d’un esprai nassal desenvolupat a Estats Units i que forma part d’un assaig clínic a nivell europeu

L’Hospital Parc Taulí de Sabadell ha començat a provar en pacients un fàrmac inèdit que es capaç de reduir el risc de suïcidi en persones que pateixen una depressió aguda. L’experiència s’emmarca en un assaig clínic que s’està desenvolupant a nivell europeu per analitzar els resultats d’aquest medicament anomenat Esketamina. Es tracta d’un esprai nassal que funciona de forma similar a un antidepressiu, però que actua més ràpidament. “En el 40% dels cassos veiem que en només 24 o 48 hores ja apareixen els efectes antisuïcides”, ha explicat a l’ACN el doctor Diego Palao, director executiu de Salut Mental del Parc Taulí, que ha afegit que el medicament redueix la sensació “d’angoixa” dels pacients i les ganes de treure’s la vida. La previsió és que l’Esketamina pugui llençar-se al mercat en menys d’un any.

L’Esketamina s’ha creat per donar resposta als cassos de depressió resistent, aquells en què els tractaments convencionals no tenen efecte i que perduren en el temps. Segons el doctor Diego Palao, la principal novetat del nou medicament és la seva ràpida efectivitat, ja que en hores és capaç de “modificar la percepció distorsionada de la realitat” que presenten els pacients amb risc de suïcidi.

Els primers resultats de l’assaig clínic que s’està duent a terme a nivell europeu han revelat que en el 40% dels cassos “els efectes antisuïcides apareixen en 24 o 48 hores, i en el 60% en pocs dies”. Per aquest motiu Pelao considera que serà una eina especialment útil per als professionals dels serveis d’Urgències que atenen pacients que han sobreviscut a una temptativa de suïcidi. En aquesta línia, el doctor remarca que cada dia arriben dos pacients amb aquest perfil a l’Hospital Parc Taulí.

Palao assegura que l’aparició de l’Esketamina suposa un pas enorme en el tractament de la depressió, que és la malaltia mental més comuna a la societat actual. “Les persones que pateixen l’anomenada triada depressiva estan molt decaigudes, amb un sentiment d’inutilitat i culpa molt accentuat, són incapaces de percebre l’entorn de forma amigable i tenen una projecció de futur molt negativa que les porta a creure que la mort és l’única solució”, comenta el metge.

En aquest sentit assegura que el fàrmac “obre una perspectiva nova” perquè fa que el pacient millori i genera en ell una sensació “d’esperança, que és el primer pas per començar a recuperar-se”. L’expert remarca que no es tracta d’una “píndola màgica”, però afirma que l’Esketamina causa en el malalt un desbloqueig essencial per trencar amb la dinàmica de la depressió.

Successor de la Ketamina

Amb tot, explica que l’acompanyament terapèutic és clau per aconseguir una evolució positiva d’aquests malalts, i que aquest medicament està pensat per administrar-lo de forma combinada amb d’altres antidepresius convencionals. “Té un efecte complementari”, indica Palao, que assenyala que el fàrmac actua de forma semblant als antidepressius convencionals, perquè incideix sobre la serotonina, però ho fa més ràpidament perquè utilitza un neurotransmissor diferent anomenat glutamat.

Aquest és el primer cop que s’inclouen persones que han sobreviscut a un intent de suïcidi en un assaig clínic. “Els assajos sempre es fan en condicions experimentals en les quals no hi hagi cap complicació i fins ara un pacient amb aquest perfil era un motiu d’exclusió”, comenta Palao que apunta que aquest canvi es deu al fet que “hi ha indicis provats que l’Esketamina té propietats antisuïcidi” perquè és una evolució de la Ketamina, un anestesiant que no s’ha empleat per tractar la depressió “perquè generava problemes”.

A banda de l’assaig clínic en adults, que ja es troba en una fase molt avançada, s’ha obert un segon assaig per avaluar l’efectivitat d’aquest fàrmac sobre els menors. L’Hospital Parc Taulí ha estat el primer centre que ha inclòs un pacient de menys de divuit anys en aquesta investigació. La previsió és que el nou medicament pugui llançar-se al mercat en un període d’un any i inicialment només s’administrarà en un centre hospitalari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona