Salut

opinió

Manel Balcells

Boston ja és a Catalunya

Sovint s’ha comparat Barcelona amb Boston i fins i tot hem sentit dir que Catalunya podria arribar a ser la Massachusetts d’Europa. Hem imaginat una societat pròspera, amb una alta concentració d’entitats de prestigi acadèmic de primer nivell i amb una capacitat d’emprenedoria envejable arreu del Vell Continent.

No és fàcil disposar d’entorns tan productius i engrescadors. En qualsevol cas, però, si hi ha cap àrea de coneixement en què Catalunya es pugui inspirar i emmirallar mínimament en Boston, és la biomedicina, la biotecnologia i les tecnologies mèdiques, és a dir, les ciències de la vida.

El nostre ecosistema és ric i molt productiu en termes de recerca i, alhora, insuficient en termes de transformació del valor del coneixement en les àrees de salut. Sobretot del que prové del nostre sistema sanitari, de les fundacions de recerca dels hospitals i dels centres de recerca d’excel·lència, vinculats sobretot als centres Cerca.

Ja fa temps, doncs, que amb aquesta diagnosi i amb la iniciativa de diversos agents d’innovació, el suport del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, i a través de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (Aquas) i el Centre Tecnològic Leitat, es va posar en marxa el Cimti (Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores). Un projecte real que reivindica el coneixement del sistema de salut i que ha permès iniciar el camí perquè Catalunya esdevingui un referent en innovació en l’àmbit de la salut al sud d’Europa.

I, de fet, això ho hem fet precisament a través del Cimit de Boston, un dels centres més prestigiosos de la costa est dels Estats Units, que dona suport, entre d’altres, a l’Hospital General de Massachusetts, a la Harvard Medical School i al prestigiós MIT.

Va ser il·lusionant que volguessin col·laborar amb nosaltres, que som un instrument al servei del sistema de salut català. La raó era molt aclaridora: als Estats Units, l’atenció primària i sociosanitària està molt mal resolta i els nostres models innovadors són per a ells una gran font d’aprenentatge.

Hem iniciat una relació bidireccional d’aprenentatge accelerat que ha de fer que, en els pròxims anys, les iniciatives i els projectes de gran impacte social i sanitari tinguin la repercussió global que el món avui permet.

Aquests dies podrem fer un tast del potencial que tenim i que oferim en el saló Healthio i en la Barcelona Industry Week, del 16 al 18 d’octubre, a la Fira de Barcelona. La innovació en salut ja és present i té un gran futur a casa nostra fruit de l’esforç, l’emprenedoria i la preparació dels nostres professionals. Si apostem decididament per aquests instruments al servei dels nostres investigadors, podrem finançar part de la nostra recerca amb els seus propis fruits i haurem sabut convertir el coneixement en valor social, sanitari i econòmic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Convoquen una protesta l’1 de maig contra la massificació turística

GIRONA
BANYOLES

L’INS Josep Brugulat torna a participar en el City Nature Challenge

BANYOLES
societat

L’equip de govern vol posar el nom de Terricabras a una plaça o un carrer

girona
Urbanisme

Barcelona aprova la remodelació d’un espai de muntanya a Torre Baró

Barcelona
Medi ambient

Paisatges blancs a Altafulla i Torredembarra per la calamarsada

Altafulla
lloret de mar

La Plataforma per la Pau, guardó Sa Gavina 2024 de la Festa de la Cultura

lloret de mar
QUART

El ple aprova una modificació de crèdit per al projecte de la nova biblioteca

QUART
Regne Unit

Cinc migrants moren en l’intent de creuar el canal de la Mànega

Barcelona
GIRONA

El Servei Municipal d’Esports ofereix 228 places en 23 cursos aquest estiu

GIRONA