Salut

L’estudi genètic pot evitar tractaments agressius per al pit

El 87% de les pacients de càncer de mama a les quals l’ICO va analitzar els gens van esquivar la quimioteràpia

La plataforma gènica és un test que analitza els gens dels tumors de mama i en determina l’agressivitat i el risc de recaiguda. En funció d’aquests paràmetres, es pot saber amb major seguretat si és necessari afegir quimioteràpia per disminuir la probabilitat de que el tumor torni a aparèixer. Durant el 2017, el 87% de les dones tractades a l’Institut Català d’Oncologia que es van sotmetre a aquesta analítica van poder evitar fer la quimioteràpia de forma segura. A més, en alguns casos els metges van veure que calia començar el tractament amb quimioteràpia o hormonoteràpia primària. Això permet de veure el comportament del tumor i, quan hi ha resposta, practicar una cirurgia conservadora evitant l’extirpació de la mama en el 80% dels casos.

El càncer de mama, del qual avui se celebra el dia mundial, afectarà , aproximadament, una de cada nou dones al llarg de la seva vida. Es tracta del tumor maligne de major incidència entre la població femenina a Catalunya la primera causa de mortalitat en dones a tota Espanya. A més aquesta malaltia ha patit un increment del 30% entre 2012 i 2018. Segons dades de l’AECC-Catalunya Contra el Càncer, el 16% de les dones que van ser diagnosticades l’any passat patien una situació de risc socioeconòmic en el moment de la detecció.

Coincidint amb el dia mundial del càncer de mama, avui té lloc a Barcelona un congrés centrat en els darrers avenços en la reconstrucció del pit aprofitant el greix del propi cos. “Aquest sistema garanteix uns resultats de reconstrucció superiors i, a més, estimula, regenera i recupera la pell afectada pel tractament de radioteràpia”, explica Josep Maria Serra, cirurgià plàstic, estètic i reparador i president del congrés.

LA XIFRA

4.563
casos nous
de càncer de mama es van diagnosticar a Catalunya el 2017. És el tumor maligne amb més incidència.

El SJD Pediatric Cancer Center, en construcció

L’hospital Sant Joan de Déu va col·locar ahir la primera pedra de les obres per construir el SJD Pediatric Cancer Center Barcelona, un nou centre d’oncologia pediàtrica que preveu obrir el segon semestre de 2020 per atendre 400 pacients l’any, 30% més que en l’actual hospital. En l’acte es va agrair a deu fundacions, com la de Leo Messi, 150 empreses i més de cent mil particulars la donació dels tremta milions que costarà el centre. També es va completar una escultura de Lego amb la frase “Para los valientes”, el lema de la campanya per captar fons, que se situarà a l’entrada. L’hospital serà un dels centres d’oncologia pediàtrica més grans d’Europa, perquè ocuparà una superfície total de 13.196 m² en un edifici de quatre plantes annex al Sant Joan de Déu. Manel del Castillo, el seu director gerent, remarca que “curarà més i més gent” perquè “moltes famílies podran accedir a tractaments que altres vegades queden fora del seu abast”. “Aquest serà un centre d’elit però no per a les elits”, hi afegeix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró